Najobičniji vladar na svijetu ima kraljevstvo sa 11 građana, stotinak koza...

Ostrvo opstaje pretežno zahvaljujući turizmu. Jedna je od najatraktivnijih lokacija za ronjenje, gdje posjetioci u podvodnim ljepotama Mediterana uživaju plivajući uz kornjače, kitove i ajkule rušljoribe
53 pregleda 8 komentar(a)
tavolara, Foto: Wikipedia.org
tavolara, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 08.03.2016. 15:45h

Maleno ostrvo Tavolara nalazi se južno od Kosta Smeralde na Sardiniji. Jedini naseljeni dio je pojas od bijelog pijeska, a ovim malenim kraljevstvom upravlja 83-godišnji bivši pecaroš Antonijo Bartoleone, piše BBC.

Bartoleone kome je nadimak Tonino, posljednje 22 godine upravlja minijaturnom monarhijom. On svoje kraljevstvo obilazi u sandalama i šortsu.

“Ja sam vjerovatno najobičniji kralj na svijetu. Jedina privilegija u kojoj uživam su besplatni obroci”, kaže Tonino, gledajući u pravcu restorana.

Priča kraljevstva Tavolara počela je davne 1807. godine kada je Toninov čukundeda, Đuzepe Bertoleoni, postao prvi stanovnik i oženivši se dvijema sestrama, spas od zakonske kazne protiv bigamije pronašao na Tavolari.

Toninov čukundeda je ubrzo shvatio da oni nijesu jedini stanovnici ostrva, i da ga dijele sa rijetkom vrstom koza. Ova vijest se brzo proširila i stigla čak i do vladara Sardinije koji je 1836. došao na Tavolaru kako bi lovio neobične životinje. Lovačke ekskurzije tada je vodio Đuzepeov sin Paolo.

“Kada se iskrcao, kralj se Paolu predstavio riječima ‘Ja sam Karlo Alberto, kralj Sardinije’, na šta je mladić odgovorio ‘Ja sam Paolo, kralj Tavolare’”, kaže Tonino.

Nakon lova i priređene gozbe u Paolovom domu, Karlo Alberto je sa oduševljenjem izjavio ‘Paolo, ti si zaista kralj Tavolare!’. On je kasnije potvrdio da udaljeno ostrvo zaista nikada nije bilo dio Sardinijskog kraljevstva i potvrdio Paolu staus monarha.

Novonastali kralj je osmislio grb porodice Bertoleoni, nacrtao kraljevsko stablo i na ostrvu sagradio groblje za sebe i svoje nasljednike.

“Želio je da, kada umre, bude sahranjen sa krunom zacementiranom nad njegovim nadgrobnim spomenikom, onom koju nikad nije nosio za života.”, kazao je Tonino.

Nakon 126 godina, NATO je 1962. na Tavolari uspostavio bazu, okončavši time nezavisnost kraljevstva, i učinivši četvrtinu ostrva nedostupnom stanovnicima.

Ipak, Tavolara nikada nije zvanično pripojena modernoj italiji čime je Tonino peti kralj kraljevstva koje svijet više ne priznaje.

Njegova zajednica sada broji 11 građana, 100 koza i nekoliko vrsta ugroženih sokolova koje žive na vrhu krečnjačke stijene.

“Moja porodica ima divnu prošlost. Ali, radimo teško i živimo skromno, baš kao i sav ostali svijet”, kaže Tonino.

Ostrvo opstaje pretežno zahvaljujući turizmu. Jedna je od najatraktivnijih lokacija za ronjenje, gdje posjetioci u podvodnim ljepotama Mediterana uživaju plivajući uz kornjače, kitove i ajkule rušljoribe.

Bonus video: