Nakon dugog istraživanja, naučnici tvrde da su otkrili identitet Benksija

Istraživači na univerzitetu Queen Mary u Londonu koristili su geografsko profiliranje, tehniku kojom se prate traženi zločinci i širenje zaraznih bolesti, i označili 192 lokacije na kojima se nalaze grafiti za koje se pretpostavlja da ih je nacrtao Benksi
0 komentar(a)
Benksijev grafit
Benksijev grafit
Ažurirano: 06.03.2016. 14:01h

On je najtajanstveniji umjetnik na svijetu. Ratnik grafitima koji je započeo sa svojim radom prije 25 godina danas je miljenik svijeta. Njegove radove žele i kolekcionari umjetnina i slavne osobe, a njegov je identitet najčuvanija tajna. Barem je bio do sada.

Prije osam godina Mail on Sunday objavio je da je Banksijevo pravo ime Robin Ganingem, navodeći da su objavili prvu njegovu fotografiju. Banksijevi portparoli su tvrdili na fotografiji nije slavni umjetnik.

Osam godina kasnije, naučnici su potvrdili pisanje Mail on Sundaya, i potvrdili da je Ganingem, bivši polaznik britanske javne škole, jedini osumnjičeni, piše Daily Mail.

Istraživači na univerzitetu Queen Mary u Londonu koristili su geografsko profiliranje, tehniku kojom se prate traženi zločinci i širenje zaraznih bolesti, i označili 192 lokacije na kojima se nalaze grafiti za koje se pretpostavlja da ih je nacrtao Benksi.

Potom su odredili područja na kojima se najčešće pojavljuju grafiti u u Londonu i Bristolu, a upravo se ta područja podudaraju sa mjestima na kojima se nalazi pab i igralište na kojima se Ganingem najčešće nalazi te njegova kuća, kao i kuće članova njegove porodice i prijatelja.

Kad je Mail on Sunday 2008. objavio fotografiju muškarca koji kleči pored spreja na Jamajci, Benksijev tadašnji agent Stiv Lazarides za američke je medije izjavio da na toj fotografiji nije on. Čak je i objava rezultata ovog istraživanja odložena nakon što su Banksijevi predstavnici nazvali univerzitet i raspitivali se kako će to objaviti.

Banksijeva djela dostižu cijenu i od 500.000 funti, iako kritičari tvrde da to nije umjetnost, već vandalizam. Među njegove obožavaoce se ubrajaju Bred Pit i Anđelina Džoli, koji su naručili mural za privatnu galeriju na svom imanju u južnoj Francuskoj prije četiri godine.

Index.hr

Bonus video: