Evo zašto su svi pasoši u četiri boje

"Članice Evropske unije u većini slučajeva imaju pasoše boje burgudinca (nijansa crvene), dok zemlje CARICOM-a (karipska zajednica) imaju plave pasoše", objasnio je potpredsjednig Index Passport-a, za portal "Business insider"
169 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2016. 12:02h

Pasoš nam je neophodna stvar za putovanja. Ono što je ljudima iz baze Passport Index-a posebno interesanto je da se planetarno gledano, pasoši mogu naći u samo četiri boje: crvenoj, plavoj, zelenoj i crnoj.

Potpredsjednik marketinga Passport Indexa, Hrant Bogosjan ipak naglašava da se razlikuju nijanse boja.

"Svaka boja ima više svojih varijacija. Postoji mnogo razloga zbog čega se države odlučuju baš za pojedine nijanse", rekao je Bogosjan.

"Članice Evropske unije u većini slučajeva imaju pasoše boje burgudinca (nijansa crvene), dok zemlje CARICOM-a (karipska zajednica) imaju plave pasoše", objasnio je potpredsjednig Index Passport-a, za portal "Business insider".

Zemlje se većinom vode geografskim i političkim motivima prilikom odabira boje pasoša.

Pojedine zemlje tako biraju crvenu boju zbog komunističkog nasleđa, sa druge strane plava boja simbolično označava "Novi svijet", pa zbog toga zemlje Sjeverne i Južne Amerike se najčešće opredjele za ovu boju.

Neke zemlje se vode i vjerskim motivima.

Većina islamskih zemalja koristi zelenu boju za pasoše, zbog toga jer ona simboliše njihovu religiju.

Zelena je navodno omiljena boja Muhameda, ali i simbol prirode i života. Upravo zato je ona pogodna za islamske zemlje i zemlje srednjek istoka.

Crna boja, na kraju se često nalazi na pasošima afričkih zemalja. Simbolično Afriku i zovemo "Crni kontinent".

Švajcarska ima pasoše svijetlo crvene boje, kao simbol njihove zastave, dok Turska je promjenila u boju burgudinca (u očekivanju da će brzo ući u EU).

SAD su do sada mijenjale tri puta boje pasoša (bile su i crvene, i zelene i sada plave).

Proizvodnja pasoša je inače kontrolisana na najvećem mogućem nivou. Svega par kompanija na planeti ima dozvolu da proizvodi pasoše, a interesantno je da boju korica pasoša obično proizvodi "treća strana", koja prije toga mora da obezbjedni standardizaciju boje za koju se država odluči.

Kraj ere standardnih pasoša

Dizajn pasoša ulazi ipak u novu eru.

Države su počele da dodaju posebne dodatke u pasoše.

Pojedine zemlje (Kanada, Kina, SAD, Velika Britanija) dodaju u posljednje vrijeme skrivene slike, koje mogu da se vide samo ispod ultra ljubičastog svjetla.

Finska sa druge strane, ima sliku animiranog losa, se "kreće" dok se brzo listaju stranice.

Kanada je počela da izdaje privremene putničke pasoše i oni su bijele boje.

Galerija

Bonus video: