OBILNE PADAVINE

Pustinja Dolina smrti pretvorena u impresivno cvjetno područje

Na prvi vas pogled zapanji to mnoštvo cvijeća i boje, a potom raznolikost tog bilja, kazao je Alan Van Valkenburg, rendžer u NP-u.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 26.02.2016. 15:09h

Pustinja u istočnoj Kaliforniji, Dolina smrti, zahvaljujući obilnim padavinama zaživjela je bojama preko 20 vrsta pustinjskog cvijeća.

Cvijetni pokrivač je nešto najipresivnije što se dogodilo u poslednjih 10 godina saopštili su iz službe nacionalnog parka, a fotografije ovog događaja su podjelili na instagramu. Na prvi vas pogled zapanji to mnoštvo cvijeća i boje, a potom raznolikost tog bilja, kazao je Alan Van Valkenburg, rendžer u NP-u.

Cvijetni pokrivač je pokrio pustinju takvim intezitetom koji nije viđen od 2005 godine. Svi obožavaoci prirode, biolozi i turisti mogu sada uživati u ljepotama večernjeg jaglaca (Camissonia brevipes), facelija (Phacelia crenulata) i pustinjskog suncokreta (Geraea canescens). Međutim zbog velikog naleta turista, radnici Nacionalnog parka upozoravaju da se cvijeće ne smije brati i da je strogo kažnjivo.

Ovaj događaj nezvanično nazvan i "super cvatnja", preobrazio je pustinjske dine, stijene i bodljikavo rastinje u impresivno cvijetno područje.

Dolina smrti je pored viskih temperatura, kao i planinskim vrhova pokrivenim snijegom ipak dom preko 1000 sorti bilja kao i više vrsta vjeverica, šišmiša, kojota...

Galerija

Preporučujemo za Vas