Djumin: Dok je Putin spavao cio šaržer sam ispalio pod medvjedove noge

Putin je prošle nedjelje imenovao Djumina za guvernera oblasti Tula, poslije čega su se pojavile spekulacije da ga planira za svog nasljednika na čelu države, što je malo vjerovatno budući da Putin ne pokazuje znake da će se povući kada mu istekne mandat 2018
91 pregleda 3 komentar(a)
Aleksej Djumin, Vladimir Putin, Foto: Beta-AP
Aleksej Djumin, Vladimir Putin, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 09.02.2016. 19:06h

Bivši tjelohranitelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je nedavno postavljen za guvernera regiona južno od Moskve, rekao je da se jednom suočio s medvjedom van Putinove rezidencije.

Aleksej Djumin rekao je za list Komersant u danas objavljenom intervjuu da je bio na dužnosti dok je Putin spavao u predsjedničkoj rezidenciji, kada je vidio medvjeda kako stoji kod staklenih vrata.

"Pogledali smo se u oči, on je malo odstupio. Otvorio sam vrata i ispraznio cio šaržer pištolja pod njegove noge. Osjetio sam žaljenje zbog medvjeda", rekao je Djumin.

On je rekao da je medvjed pobjegao, a da ga je Putin kasnije pohvalio zato što je poštedio životinju.

Putin je prošle nedjelje imenovao Djumina za guvernera oblasti Tula, poslije čega su se pojavile spekulacije da ga planira za svog nasljednika na čelu države, što je malo vjerovatno budući da Putin ne pokazuje znake da će se povući kada mu istekne mandat 2018.

Djumin je objelodanio i neke druge detalje o ruskom predsjedniku i svojoj službi.

On se prisjetio epizode kada je Putin posjetio Čečeniju pošto su u toj ruskoj republici poraženi pobunjenici. Putin je na povratku ušao u pomoćni helikopter i pored toga što mu je Djumin rekao da je izabrao pogrešnu letjelicu. Helikopter namijenjen Putinu se poslije zapalio i srušio.

Djumin je poslije više godina zaštite Putina 2014. dobio čin generala i imenovan je za komandanta Snaga za specijalne operacije ruske vojske, elitnu jedinicu s osjetljivim zadacima u inostranstvu.

Ruski mediji su spekulisali da je Djumin predvodio operaciju kojom je bivši ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič prebačen u Rusiju pošto je svrgnut s vlasti u februaru 2014, ali je Djumin rekao da je to "mit".

Takođe je odbio da komentariše navode u medijima da je igrao ključnu ulogu u ruskom anektiranju ukrajinskog poluostrva Krim u martu 2014. Rekao je jedino da je dobio medalju Heroja Rusije, najviše rusko vojno odlikovanje, za "izvođenje specijalnih zadataka", ali je odbio da iznese druge detalje.

Prošle godine je postavljen za zamjenika komandanta kopnenih snaga, a u decembru i za zamjenika ministra odbrane.

Za sebe kaže da je čovjek vojske i da će raditi na ispunjenju zadataka koje naloži glavni komandant.

Bonus video: