Prijateljstvo sa posla ima granicu

Nemojte dopustiti da vam piće poslije posla postane obaveza
640 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nije važno koliko volite posao koji radite, ukoliko se ne slažete s kolegama, bićete nezadovoljni. Prirodno je da želite biti u dobrim odnosima sa kolegama i sprijateljiti se s njima, ali pitanje je kako će se vaše prijateljstvo odraziti na održavanje profesionalizma na radnom mjestu. Ovo su dva uobičajena scenarija:

Zajedno odlazite u teretanu

Gdje ćete pronaći bolje društvo za teretanu, nego u kolegi koji ima jednak radni raspored vama. Ali prije nego što se upišete zajedno razmislite hoće li ovo uticati na vašu dinamiku.

Dobra ideja bi bila da pozovete nekoliko kolega kako se ne bi osjećali isključenima. Možda biste radije išli sami, ali ovako pružate priliku u drugima da vam se pridruže.

Odlazak na piće nakon posla

Druženje nakon posla odličan je način da se zbližite s kolegama i očvrsnete veze. Ali ako se povremeni odlazak na piće nakon posla pretvori u redovan, možda uvijek nećete moći da pronađete vremena za to, a bojite se da će vam promaći neke važne informacije koje se u pravilu dijele među kolegama nakon radnog vremena.

„Prijateljstva mogu koristiti vašoj karijeri. Prijatelji vam mogu pomoći pronaći posao, informisati vas o novim pozicijama, ili vam dovesti nove klijente, ali ne smijete dopustiti da vam prisutnost alkohola u krvi naruši profesionalizam“, ističe dr Jan jager, autor knjige Friendshifts.

Bez obzira što niste na radnom mjestu u komunikaciji s kolegama morate znati postaviti granice.

Nemojte dopustiti da vam piće poslije posla postane obaveza. Svako malo napravite neki alternativni plan i nemojte popustiti nagovorima da ostanete na piću, a s vremena na vrijeme popijte jedno piće s kolegama, a zatim otiđite prije drugog. Na taj način ćete pokazati da ste druželjubivi, a niko od vas neće očekivati da ste uvijek raspoloženi za piće.

Bonus video: