Konji uz pomoć ušiju traže i hranu

“Konji imaju zaista dobar vid - bolji od pasa ili mačaka - ali je njihov izraz lica zanemaren”, rekla je Dženifer Vatan
102 pregleda 0 komentar(a)
konji, Foto: Shutterstock
konji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.02.2016. 14:47h

Novo istraživanje otkriva da velike, izuzetno pokretljive uši jednog konja mogu pokazati drugom konju gdje treba da usmjeri svoju pažnju, što posmatrajućoj životinji može pomoći da pronađe hranu i izbjegne predatore.

Kao jedno od prvih istraživanja na temu komunikacionih puteva koji nedostaju ljudima - poput pokretljivih ušiju, na primjer - jedan od važnih koraka je razumijevanje načina na koji se društvene životinje sporazumijevaju, navodi vođa istraživanja Dženifer Vatan, studentkinja doktorskih studija Univerziteta u Saseksu.

Naučnici obično proučavaju kako životinje komuniciraju međusobno fokusirajući se na osobine koje posjeduju i ljudi, poput govora tijela. Međutim, gledajući na svijet iz konjskog ugla, naučnici mogu da steknu uvid u to kako ove životinje dijele informacije, tvrdi Vatanova.

Poput ljudi, konji su veoma društvene životinje. Iako život u velikim grupama sa drugim članovima iste vrste ima svoje mane, on takođe ima svoje prednosti. Životinje mogu da se međusobno čuvaju, pazeći na potencijalne grabljivice dok su druge zauzete ishranom ili potragom za hranom.

Da bi ovaj sistem radio, međutim, životinje moraju da imaju način na koji se sporazumijevaju međusobno.

“Konji imaju zaista dobar vid - bolji od pasa ili mačaka - ali je njihov izraz lica zanemaren”, rekla je Vatanova.

Ona pretpostavlja da konji koriste položaj ušiju kao znak gdje da gledaju i da li treba da obrate pažnju na nešto u svom okruženju.

Kako bi testirali ovu ideju, Vatanova i njena pomoćnica Keren Mekomb fotografisale su konje na ispaši dok su gledali u jednu od dvije kofe sa hranom.

U jednoj seriji fotografija, konjske uši su prekrivene maskom, u drugoj seriji prekrivene su konjske oči, a treća grupa je prikazivala normalne konjske glave. Potom su pretvorile ove fotografije u slike u prirodnoj veličini koje je konj mogao da vidi dok bira između dvije kofe s hranom.

Preliminarni eksperimenti pokazali su da su konji u stanju da prepoznaju da gledaju u druge konje na fotografiji. Kada su konji gledali u fotografiju iz treće serije, gdje su i oči i uši otkriveni, oni su izabrali kofu sa hranom koju je gledao konj sa slike u 75 odsto slučajeva.

Kada su oči ili uši pokriveni maskom na fotografiji, posmatrani konj je birao između dvije kofe sa hranom manje-više nasumično. Međutim, konji su se nešto bolje pokazali kada je prikazivana slika sa otkrivenim ušima nego ona sa očima. “Konji su zapravo gledali manje u fotografije konja sa maskama na očima i ušima, što ukazuje da su one davale manje informacija, tj. nedovoljno za promjenu ponašanja”, rekla je Vatanova.

Bonus video: