BAMBUS NIJE ZA NJIHOV STOMAK

Zanimljive činjenice o pandama: Cijeli život jedu pogrešnu hranu

Istraživanje kineskih naučnika je pokazalo da pande imaju tipično mesožderski digestivni sistem
545 pregleda 1 komentar(a)
pande blizanci, Foto: Beta
pande blizanci, Foto: Beta
Ažurirano: 28.01.2016. 19:30h

Svijet životinja koja se često smatraju sinonimom za ugrožene vrste interesantniji je nego što na prvi pogled djeluje.

1. Pande jedu pogrešnu hranu

Džinovske pande mogu i do 14 sati dnevno da provedu jedući stabljike i lišće bambusa i za to vrijeme mogu da pojedu oko 12,5 kilograma. Međutim, ove životinje mogu da svare samo oko 17 odsto hrane koju unesu.

Naime, istraživanje kineskih naučnika je pokazalo da pande imaju tipično mesožderski digestivni sistem, koji nije razvijen tako da se lako nosi sa bambusom. Pored toga, nemaju ni gene neophodne za lučenje enzima koji pomažu varenje biljaka.

„Kombinacija tih stvari mogla bi da bude razlog za njihovu ugroženost“, istakla je dr Žine Žang iz Istraživačke baze za razmnožavanje džinovskih pandi u Čengduu, a detalji ovog istraživanja objavljeni su u magazinu mBio, koji izdaje Američko mikrobiološko društvo.

2. Bambus je krivac i za to što se kreću sporije

S obzirom na to da džinovskim pandama bambus ne pruža dovoljno energije, za svijet pandi se ne vezuju neke aktivnosti koje zahtijevaju više energije, a upravo otud i karakterističan spor hod.

3. Ženke pande su loše majke

Uprkos činjenici da često donose na svijet blizance, gotovo uvijek brinu samo o jednom mladuncu, i to o onom snažnijem, dok slabu bebu uglavnom ignoriše. Stručnjaci vjeruju da panda nema dovoljno mlijeka za više od jednog mladunca.

4. Pande nijesu posebno zainteresovane za reprodukciju

Džinovske pande i same doprinose tome što spadaju u ugrožene vrste. Ženke džinovskih pandi su, naime, sposobne za parenje samo dva ili tri puta godišnje, a neki mužjaci ne znaju ni kako da se pare. Zato Tijan Tijan i Mei Šang, par pandi koji živi u Nacionalnom zoološkom vrtu u Vašingtonu, već trinaest godina nisu prirodnim putem dobili mladunce. Kako Dejvid Vilt, šef Centra za opstanak vrsta, objašnjava – Tijan Tijan samo leži na leđima i izgleda kao da nema predstavu šta bi trebalo da uradi.

5. Veoma su sitne na rođenju

Kada tek dođu na svijet, mladunci ne izgledaju ni nalik odraslim pandama. One su ružičaste, slepe, nemaju dlaku i teške su između 85 i 140 grama. Međutim, već naredne godine su teške oko 45 kilograma, a odrasle mogu da porastu do 1,8 metara i da budu teške oko 158 kilograma.

Izvor: Nacionalna geografija

Preporučujemo za Vas