Šarlot Rempling: Bojkot je čin rasizma prema bijelcima

“Glasamo za dobre ili loše glumce, a ne za crne ili bijele”, izjavio je Majkl Kejn
0 komentar(a)
Šarlot Rempling (Novina), Foto: Rasselcdn.net
Šarlot Rempling (Novina), Foto: Rasselcdn.net
Ažurirano: 25.01.2016. 17:30h

Jedna od najcjenjenijih i najnagrađivanijih evropskih glumica, Britanka Šarlota Rempling (69) ove godine nominovana je za najbolju žensku ulogu u filmu “45 godina”, a gostujući na francuskom radiju iskreno je objasnila što misli o prašini koja se podigla zbog nijedne nominacije tamnoputih glumaca za ovogodišnju dodjelu nagrade Oskar i najave bojkotovanja same svečanosti nekih holivudskih zvijezda. Za Šarlot “crni glumci ove godine možda nisu zaslužili nominaciju”.

Glumica koja se nikad nije bojala da kaže što misli, ma koliko je to koštalo u životu, je 69-godišnja Šarlota Rempling. Tako je bilo kada je prije dva dana gostovala na francuskom radiju “Europe1” i svojom direktnošću naljutila neke američke kolege koji su ove godine zbog diskriminacije crnih glumaca u ovogodišnjim nominacijama odlučili da bojkotuju samu dodjelu nagrada.

“ Bojkot Oskara je čin rasizma prema bijelcima. Crni glumci možda nisu zaslužili ove godine da uđu u najuži izbor. Zašto kvalifikovati ljude? Uvijek će biti problematičnih situacija: ovaj je manje lijep, ovaj je previše crn, a ovaj previše bijel. Uvijek će neko štrčati. Zar zbog toga treba klasifikovati sve kako bismo svuda imali hiljade manjina?”', izjavila je Rempling, dodajući kako ne razumije zašto se i dalje pravi razlika između rasa.

Njena izjava nije naišla na razumijevanje kod američkih glumaca poput Džordža Klunija, Spajk Lija, Viole Dejvis, Riz Viterspun i Vupi Goldberg, jer oni drugačije razmišljaju, ali glumici Rampling to je možda najmanje važno.

Neki smatraju kako je ovim riječima ugrozila i svoje mogućnosti za pobjedu, ali za osobenjakinju poput nje, koja je priznanja struke i publike nizala cijelog života, Oskar sigurno nije najvažnija filmska nagrada. Za svoju ulogu u posljednjem filmu “45 godina” Endrjua Hejga prošle godine je dobila Zlatnog medvjeda u Berlinu, a u decembru 2015. na “European Film Awards” počasno priznanje za svoja filmska dostignuća.

Slično kao Šarlota razmišlja glumački veteran Majkl Kejn. On je kazao kako je na svog Oskara čekao godinama - čak i kad je imao odlične glumačke izvedbe, nominacija je ponekad izostala. Treba biti strpljiv, poručio je svima.

“Glasamo za dobre ili loše glumce, a ne za crne ili bijele”, izjavio je Kejn.

Bonus video: