Šesnaestogodišnjak iz Plužina osmislio kako da vozi biciklo po snijegu i ledu

"U klasičnu gumu sam stavio ukupno 48 šarafa. Novu unutrašnju gumu sam iznutra zaštito starom kako je šarafi ne bi oštetili. Pošto mnogo volim biciklizam zimi sam često bio uskraćen za to zadovoljstvo pa sam u oktobru prošle godine došao na ideju da napravim nešto ovako"
275 pregleda 13 komentar(a)
Željko Škiljević, Foto: Screenshot (YouTube)
Željko Škiljević, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.01.2016. 16:58h

Vožnja biciklom po snijegu? Možda zvuči teško, ali član Biciklističkog kluba "Perun", 16-godišnji Željko Škiljević iz Plužina, osmislio je način kako da takvu vožnju učini lakšom i prilagodi biciklističke gume zimskim uslovima.

Ovaj mladić je, piše portal Onogošt.me, u običnu gumu za bicikl ugradio šarafe. Jednostavno, napravio je jednu vrstu zimskih lanaca za gume od bicikla.

"U klasičnu gumu sam stavio ukupno 48 šarafa. Novu unutrašnju gumu sam iznutra zaštito starom kako je šarafi ne bi oštetili. Pošto mnogo volim biciklizam zimi sam često bio uskraćen za to zadovoljstvo pa sam u oktobru prošle godine došao na ideju da napravim nešto ovako. Dosad nisam imao priliku da isprobam izum, ali čim sam počeo da vozim uvjerio sam se da je ovo pun pogodak", kazao je on za Onogošt.me.

Biciklo se po snijegu, sa običnim gumama, može voziti samo po ravnim površinama, ali polako i sa puno opreza, kaže Željko, dok je jače uspone nemoguće savladati. Njegovom “patentu” juče su se divili građani Plužina kada su ga vidjeli kako na biciklu sa lakoćom savladava zaleđene uzbrdice.

"Mnogi su me gledali sa nevjericom kuda se penjem biciklom, ne znajući šta je na mojoj gumi, a kad su vidjeli bili su oduševljeni. Čak sam sinoć porobao po ulicama gde je poledilo i bez problema sam izašao i spustio se, a neka auta nisu mogla", kaže Željko.

Ovaj 16-godišnjak je prvi susret sa profesionalnim biciklizmom imao 2011. godine kada je klub organizovao obuku za biciklističke mehaničare.

Vlasnik BK “Perun”, Branko Cerović", kaže da je Željko, iako dosta mlad, pokazao nevjerovatnu zainteresovanost da nauči sve o biciklu, kvarovima i otklanjanju kvara na biciklu.

"Redovan je učesnik takmičenja u biciliklizmu. Nekoliko godina uzastopno na opštinskom takmičenju Željko osvaja uvijek samo zlatnu medalju”, kaže Branko i dodaje da nije rijedak slučaj da tokom ljetnjeg perioda Željko pritekne i turistima u pomoć ako im zatreba intervencija oko bicikla.

Bonus video: