Jeste li znali: Sove mogu da rotiraju glavu čak za 270 stepeni

Arheolozi su pronašli fosile sova stare čak preko 58 miliona godina. Najveći fosil sove koji je pronađen bio je visok skoro jedan metar
467 pregleda 2 komentar(a)
sova, sove, Foto: Shutterstock
sova, sove, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.01.2016. 09:08h

Sove ili noćne grabljivice (Strigiformes) su red uglavnom usamljenih ptica grabljivica sa preko 200 vrsta. Plijen love uglavnom noću u čemu im pomaže pretežno siva boja i skoro nečujan let.

Dijele se u dvije savremene familije - prave sove (Strigidae) i kukuvije (Tytonidae). Uglavnom se hrane sitnim sisarima, pticama i insektima, a pojedine vrste se hrane i ribom. Žive na svim kontinentima osim na Antarktiku, velikom dijelu Grenlanda i pojedinim ostrvima.

1. Mnoge vrste sova imaju asimetrične uši koje im daju vrhunski sluh i mogućnost da tačno odrede gdje se plijen nalazi, iako ga ne vide.

2. Neke vrste na glavi imaju pernate izrasline koje podsjećaju na uši ali nemaju ništa sa čulom sluha. Ovi snopovi perja ukazuju na raspoloženje ptice, pomažu joj da se kamuflira ili joj koriste kako bi pokazala agresiju.

3. Najveća populacija zimujućih malih ušara na svijetu nalazi se u Kikindi, Srbija.

4. Sove imaju mogućnost da rotiraju glavu čak za 270 stepeni!

5. Ove neobične grabljivice imaju tri para kapaka. Jedan im služi za spavanje, jedan za treptanje, a jedan ima ulogu da čisti oči i sprečava infekcije.

6. Sova kukuvija može da pojede do 1000 miševa godišnje i mnogi poljoprivrednici pokušavaju da ih privuku kako bi vršile deratizaciju poljoprivrednih površina. Ova vrsta je najpoznatija po srcastom obliku lica.

7. Sove su mesožderke i hrane se glodarima, malim ili srednjim sisarima, noćnim insektima, ribama i drugim pticama. Nakon što svare hranu, one ispljunu čvrste ostatke kao što su zubi, kosti, krzno, perje i ostalo što nijesu mogle da svare.

8. Perje ovih ptica ima krajeve različite mekoće što im pomaže da priguše zvuk dok lete. Njihova široka krila i lagana tijela takođe ih čine tihim letačima što hvatanje plijena čini još lakšim.

9. Kod većine vrsta sova ženke su veće, teže i agresivnije od mužjaka. Perje ženke je obično šarenije u odnosu na mužjaka.

10. Nijesu sve vrste sova noćne ptice. Njihova dnevna aktivnost zavisi od sezonske količine dnevne svjetlosti i tame, zalihe hrane i staništa.

11. Grupa sova ne zove se jato, već parlament.

12. Arheolozi su pronašli fosile sova stare čak preko 58 miliona godina. Najveći fosil sove koji je pronađen bio je visok skoro jedan metar.

13. Sove su dugo bile kulturni simboli koje su stare civilizacije koristile u razne svrhe. Pronađene su slike sova na zidovima pećina u Francuskoj, među egipatskim hijeroglifima, a nalaze se i u umjetničkim prikazima Maja.

Izvor: CZIP

Bonus video: