Otkriveni novi detalji ljubavne afere Marije Antoanete

"Neću završti ovo pismo dok Vam ne kažem, moj dragi i nježni prijatelju, da sam ludo zaljubljena i da Vas obožavam u svakom trenutku", napisala je Antoaneta
0 komentar(a)
književnost, pisanje, Foto: Shutterstock
književnost, pisanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2016. 15:46h

Francuski istraživači otkrili su skrivene poruke u pismima koje je Marija Antoaneta razmjenjivala sa prijateljem kraljevske porodice, sa kojim je navodno imala ljubavnu aferu, navode francuski mediji.

Najizvjesnije je da Marija Antoaneta nikada nije izgovorila frazu: "Ako nemaju hljeba, neka jedu kolače", prije nego što je pogubljena na giljotini 1793. godine. Međutim, naučnici otkrivaju riječi koje se zaista mogu pripisati omraženoj francuskoj kraljici i koje mogu otkriti neke od njenih tajni.

Naučnici iz Centra za konzervaciju objavili su prvu od 13 skrivenih poruka, koje su bile zatamljene mastilom u pismu, koje je bilo dio lične korespodencije francuske kraljice.

Skrivena poruka, dio je dužeg pisma koje je Marija Antoaneta napisala švedskom grofu Ahelu de Fersenu 4. januara 1792. godine.

"Neću završti ovo pismo dok Vam ne kažem, moj dragi i nježni prijatelju, da sam ludo zaljubljena i da Vas obožavam u svakom trenutku", napisala je Antoaneta.

Izjava ljubavi napisana je šest mjeseci nakon što je Fersen bezuspješno pokušao da neomiljenu francusku kraljicu i njenog muža Luja XVI izvuče iz Pariza. Godinu dana kasnije kralj je pogubljen.

Istraživači, koje finansira Nacionalni Arhiv Francuske, navode da je ovo jedan od rukopisa Marije Antoanete o kom se najmanje zna.

Istoričari su dugo debatovali o prirodi odnosa između francuske kraljice i švedskog grofa, da li se radilo o romantičnoj, seksualnoj ili platonskoj vezi.

Centar za konzervaciju je saopštio da su prethodni pokušaji da se dešifruju riječi zatamljene mastilom bili neuspješni, sve dok Nacionalni Arhiv nije nabavio najsavremeniju tehnologiju za čitanje ispod mastila.

Korišćenje ultrazvuka i raznih infracrvenih skenera omogućili su istraživačima da zavire između dva sloja mastila.

Vjeruje se da se radi o originalnom rukopisu Marije Antoanete, ali nije isključena mogućnost da je taj dio dopisao Fersen ili neko od njegovih nasljednika.

Naučnici su obećali da će uskoro objaviti nove detalje iz privatne korespodencije omražene francuske kraljice.

Bonus video: