Herceg Novi: Turnir u briškuli i trešeti

Zbog najavljene kiše program Školica zimskog guštanja - moj Snješko Bijelić, najavljen za nedjelju takođe na Vrbanju, je otkazan
126 pregleda 2 komentar(a)
Turnir briškuli i trešeti
Turnir briškuli i trešeti
Ažurirano: 08.01.2016. 11:18h

U okviru programa "Podigni glavu upoznaj Orjen" za 10. januar je u konobi Gušti na Vrbanju zakazan turnir u briškuli i trešeti.

Briškula i trešeta (od italijanskog originala Briscola, odnosno Tressette, ili Tresette) udomaćene su igre sa kartama duž istočnojadranskog priobalja i ostrvima. Veoma je popularna i lako se uči.

Partije strastvenih igrača, ponekad se igraju u piće, ili ručak, kada znaju dobiti i poseban emotivan naboj, a često su začinjene prigodnim šalama i psovanjem, u skladu sa primorskim temperamentom, ali uvijek u granicama pristojnosti i bez ličnih uvreda.

"Briškula i trešeta sastavni su dio tradicije i kolorita Boke Kotorske i njenog zaleđa i kao takve bi se mogle svrstati i u pojam nematerijalne baštine. Bez njih izgubili bi smo jedan značajni segment prepoznatljivosti, kako sami sebi, tako i drugima. A upravo je ta prepoznatljivost regije važna za turizam kao našu glavnu privrednu granu. Izgradiće se kroz Boku i ovi i oni svjetski hotelski lanci, ali sa njima nećemo očuvati ono što nas čini posebnima, naprotiv! Utopićemo se u "svjetske standarde", deklaracije, procente, sertifikate i ateste. Treba i to, naravno, ali, treba i čuvati domaći duh starih vremena. Zato, zabavimo se i opustimo i ujedno prezentajmo svijetu briškulu i trešetu kao dio starog jadranskog miljea", ističe Željko Starčević vd direktora Agencije za zaštitu i razvoj Orjena koja je koordinator programa, dok je organizator konoba Gušti vlasnika Jovice i Nevene Tripković.

Zbog najavljene kiše program Školica zimskog guštanja - moj Snješko Bijelić, najavljen za nedjelju takođe na Vrbanju, je otkazan.

Bonus video: