Kako je jedan bijeli tinejdžer stigao do vrha kineske mafije

Džon je tako jednog dana u tuči spasao jednog Azijata, koji mu je ostavio broj telefona i kazao mu da mu se javi ukoliko mu nešto zatreba u životu
71 pregleda 6 komentar(a)
Džon Vilis, Foto: Twitter
Džon Vilis, Foto: Twitter
Ažurirano: 04.01.2016. 17:28h

Džon Vilis je jedini bijelac koji je uspio da se probije do vrha kineske mafije koja je poznata po tome da je vrlo zatvorena za pripadnike drugih naroda, tvrdi FBI. Njegova je priča sve samo ne obična.

Kako bi vlasnika jednog noćnog kluba u Bostonu ubijedio da ima 18 godina, Džon Vilis je počeo da uzima steroide kada je imao 16 godina. Plan mu je uspio i zaposlio se kao izbacivač.

Džon je tako jednog dana u tuči spasao jednog Azijata, koji mu je ostavio broj telefona i kazao mu da mu se javi ukoliko mu nešto zatreba u životu.

Nije prošlo mnogo vremena, a Džon, čija je majka umrla, a otac ga napustio, našao se sa samo nekoliko centi u džepu, bez mjesta gdje bi mogao da prespava. Nazvao je telefonski broj koji je dobio od muškarca kojeg je spasio. Po njega je ubrzo stigao BMW sa mladim Kinezom.

Deset godina kasnije Džon Vilis je postao drugi čovjek kineske mafije, poznat kao Bac Guai John odnosno "Bijeli đavo".

Banda Ping On prepoznala je potencijal u ovom mladiću, danas 44-godišnjaku. Džon je brzo naučio kineski, i to dva dijalekta.

Počeo je kao sitan zelenaš, osiguravajući višim članovima mafije da uvijek dobiju svoj dio. Ali, njegova odanost kao ličnog tjelohranitelja Bai Minga, koji je visoko kotirao u lancu u bostonskoj kineskoj mafiji, dovela ga je do drugog čovjeka gangsterske bande.

Vilis je bio umiješan u trgovinu drogom, kockanje i prostituciju. Sa šverca kokaina prešao je na oksikodon, kada je 2013. uhapšen zbog šverca 260.000 pilula vrijednosti nekoliko miliona dolara. Za svoje kriminalne radnje osuđen je na 20 godina zatvora. Knjiga o njegovom životu "Bijeli đavo" izlazi ovog mjeseca.

Vilis je danas u zatvoru, gdje služi kaznu od 20 godina. Prije nego što je uhapšen, bio je na FBI listi 10 najtraženijih bjegunaca - čak je neko vrijeme bio i drugi na listi, odmah iza Osame Bin Ladena.

Bonus video: