Znate li da "naš" Balkan nije jedini na svijetu - postoji još jedan

Balkan se danas češće koristi kao politički nego geografski pojam koji označava zemlje čije su se kulture intenzivno ispreplitale sa viševjekovnim turskim kulturnim, političkim i vjerskim uticajima
2 komentar(a)
Balkan, Evropa, Foto: Shutterstock
Balkan, Evropa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.12.2015. 19:09h

Brdoviti Balkan obilježio je mnoge živote ljudi koji žive na ovom području. Ima tu i pozitivnih i negativnih strana, ali jeste li znali da postoji još jedan Balkan?

Taj "drugi" Balkan smješten je na granici s Uzbekistanom, Kazahstanom, Iranom i Kaspijskim morem, a glavni grad turkmenistanske provincije je Balkanbat. Taj dio svijeta poznat je po velikim energetskim resursima, a čak 94% proizvodnje prirodnog gasa potiče otuda.

Samo ime dolazi od okolnih planina, tako se vjeruje da je i ovo "naše" balkansko područje dobilo ime upravo po tome - planini Balkanu (Bugari je zovu Stara Planina) koja ide kroz centralnu Bugarsku i prelazi u istočnu Srbiju. Samo ime "Balkan" dolazi od turske riječi za planinu, a nekad se ta planina zvala Haemus Mons koja označava "lanac".

Balkan se danas češće koristi kao politički nego geografski pojam koji označava zemlje čije su se kulture intenzivno ispreplitale sa viševjekovnim turskim kulturnim, političkim i vjerskim uticajima, navodi se na Wikipediji.

Index.hr

Bonus video: