Burićev neboder na Mamuli, Skalinama, na Lovćenu i Mjesecu

Danas su mlade arhitekte i članovi Facebook grupe “Kana/ko ako ne arhitekt?” zatražili su da se prekine gradnja nebodera pored hotela “Podgorica”, da se hotel proglasi za kulturno dobro prvog reda i da mu se u skladu sa tim odrede granice
233 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 29.12.2015. 17:19h

Dvanastospratnica na Mamuli, na kružnom toku kod upravne zgrade Telenora, na Lovćenu, na Sastavcima, na Mostu na Đurđevića Tari, neboder na Mjesecu... fotomontaže su koje je objavila grupa građana #Građanski u znak otpora nakon što je kompanija "Normal Tours", čiji je vlasnik Žarko Burić, počeo pripreme za izgradnju poslovne zgrade od 12 spratova pored hotela "Podgorica".

Iz kompanije "Normal Tours" kazali su da je vrijednost investicije 5,7 miliona eura. Završetak radova je planiran za oktobar iduće godine, zgrada će imati 5.756,80 metara kvadratnih, odnosno 12 spratova.

Iz grupe građana #Građanski ranije su saopštili da je gradnja tog nebodera još jedan korak ka uništenju arhitektonskog i kulturnog nasljeđa Podgorice.

Danas su mlade arhitekte i članovi Facebook grupe “Kana/ko ako ne arhitekt?” zatražili su da se prekine gradnja nebodera pored hotela “Podgorica”, da se hotel proglasi za kulturno dobro prvog reda i da mu se u skladu sa tim odrede granice.

Iz te grupe su za srijedu najavili projekciju reportaže o arhitektici Svetlani Kani Radević, koja je projektovala zgradu Hotela "Podgorica".

Reportaža će biti prikazana na Arhitektonskom fakultetu, u 20.00 sati.

Nakon projekcije, kako je najavljeno, uslijediće razgovor na temu trenutnih dešavanja u Glavnom gradu i zaštite kulturne baštine Crne Gore.

Normalno, kažu studenti i studentkinje arhitekture.

Posted by Građanski on Sunday, December 27, 2015

Galerija

Bonus video: