Najtopliji decembar u Švajcarskoj u poslednjih 150 godina

Visoke temperature i nedostatak snežnih padavina loše utiču na ugostitelje u Švajcarskim Alpima, koji se već suočavaju sa znatno smanjenim prilivom stranih turista zbog jake švajcarske valute
82 pregleda 0 komentar(a)
Švajcarska sunce, Foto: En.wikipedia.org
Švajcarska sunce, Foto: En.wikipedia.org
Ažurirano: 29.12.2015. 11:45h

Švajcarska, evropska prijestonica zimskog turizma, suočava se sa najtoplijim decembarskim temperaturama u posljednjih 150 godina, navodi novinska agencija AFP.

Visoke decembarske temperature, vedro nebo i skijaške staze bez snijega loše utiču na zimsku turističku ski sezonu u zemlji zimskih sportova.

Prosječne temperature više su za 3,4 stepena Celzijusa u odnosu na dugogodišnji prosjek za decembar, što je najveće povećanje od kada su počela mjerenja temperature pre 150 godina, podaci su švajcarske agencije za meteorologiju i klimatologiju.

"Nema sumnje da je ovo najtopliji decembar od kada se mjere temperature 1864. godine. Jasno, ovo je posebno izraženo na visokim nadmorskim visinama", izjavio je Stefan Bader iz agencije za meterologiju i klimatologiju.

Visoke temperature i nedostatak snežnih padavina loše utiču na ugostitelje u Švajcarskim Alpima, koji se već suočavaju sa znatno smanjenim prilivom stranih turista zbog jake švajcarske valute.

Švajcarski hidrometerološki zavod saopštio je ranije ovog meseca da se očekuje da 2015. godina probije temperaturni rekord po treći put u samo nekoliko godina.

Globalno, ova godina bila je najtoplija, dok se očekuje novi rast temperatura u 2016. godini, saopšteno je iz Svjetske meteorološke organizacije prošlog mjeseca.

Svjetska meteorološka organizacija upozorila je da bi ljudsko neangažovanje u oblasti klimatskih promjena moglo da dovede do povećanja globalnih prosječnih temperatura za oko šest stepeni Celzijusa.

Stručnjaci upozoravaju da velike poplave koje ovih dana pogađaju Veliku Britaniju, ekstremno visoke globalne temperature i veliki šumski požari u Australiji, povezani sa "El Ninjom", fenomenom uzrokovanim klimatskim promjenama i prekomernim zagrevanjem mora i okeana, ukazuju da se klimatski uslovi na Zemlji pogoršavaju.

Bonus video: