KOMEMORATIVNI NOVČIĆI

Kovanice u čast Marka Tvena

"Ukoliko sve kovanice budu prodate, svaka od neprofitnih organizacija će moći da dobije više od milion dolara", naveo je predstavnik Muzeja Marka Tvena u Hanibalu
1 komentar(a)
Mark Tven, Foto: Beta/AP
Mark Tven, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 12.02.2019. 04:19h

Mark Tven je jednom rekao da je "nedostatak novca korijen svog zla" - njemu u čast američka kovnica će u 2016. skovati 100.000 zlatnih i 350.000 srebrnih novčića.  

Svake godine, američka kovnica izradi dva komemorativna novčića čiji je prihod od prodaje namijenjen neprofitnim organizacijama. 

Prvenstveno kolekcionarskog karaktera, ove kovanice vrijede mnogo više od svoje nominalne vrijednosti od jednog, odnosno pet dolara, u zavisnosti od toga da li je riječ o srebrnom ili zlatnom novčiću. 

Primjera radi, srebrni komemorativni novčići izrađeni ove godine dostizali su cijenu od 52 dolara, a zlatni i do 360 dolara. 

"Ukoliko sve kovanice budu prodate, svaka od neprofitnih organizacija će moći da dobije više od milion dolara", naveo je predstavnik Muzeja Marka Tvena u Hanibalu, u Misuriju, jedne od institucija kojima je novac namijenjen. 

Mark Tven (1835-1910) je bio američki pisac i humorista. Bogato životno iskustvo - djetinjstvo je proveo na obalama Misisipija, radio je u štampariji, kasnije kao kormilar na riječnom brodu, učestvovao u potrazi za zlatom u Kaliforniji, proputovao Ameriku i Evropu, pretočio je u svoje romane. 

Njegovi najpoznatiji junaci su dječaci Tom Sojer i Haklberi Fin.