Islamska država prijeti otmicom Mis Iraka

“Želim da dokažem da žene iz Iraka imaju svoje mjesto u društvu, da imaju ista prava kao muškarci. Ne plašim se, jer sam uvjerena u to da ne radim ništa loše”, poručila je mis
1 komentar(a)
Šaima Asim Abdulrahman, Foto: Reuters
Šaima Asim Abdulrahman, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.12.2015. 17:29h

Nakon 43 godine pauze, u Bagdadu je nedavno održan izbor za mis Iraka, a pobjednica je Šaima Asim Abdulrahman, koja je pobijedila ostale takmičarke, kao nagradu između ostalog dobila je i strepnju za sopstveni život.

“Iraku je ovo bilo potrebno. Situacija ovdje je slaba i trebalo nam je nešto da proslavimo na isti način na koji to rade druge države, poput Libana. Bilo nam je potrebno da imamo neku normalnost”, kazao je direktor izbora Ahmed Leit.

Međutim, kako se datum izbora bližio, tako se broj djevojaka spremnih za takmičenje smanjivao.

Sajt izbora, kao i Facebook stranica bili su zatrpani prijetnjama smrću upućenih kandidatkinjama, pa je sa 200, broj takmičarki opao na svega deset.

Ipak, izbor za mis Iraka je održan, a pobijedila je 20-godišnja Asim, koja je glavni ekonomista na Univerzitetu Kirkuk, a nagrađena je krunom i aplauzom prisutnih. Prema riječima Leita, njena pobjeda je mnogo više od obične titule najljepše žene.

“U pitanju je hrabrost da stane ispred svih tih prijetnji. Svi mi pokušavamo isto”, poručio je on.

Ubrzo nakon izbora, prema pisanju Jerusalim posta, mis Iraka je primila telefonski poziv od osobe koja se predstavila kao član Islamske države, a koja joj je kazala da će je kidnapovati, ako postane član te militantne grupe.

“Želim da dokažem da žene iz Iraka imaju svoje mjesto u društvu, da imaju ista prava kao muškarci. Ne plašim se, jer sam uvjerena u to da ne radim ništa loše”, poručila je ona.

Na izboru nije bilo predstavljanja u kupaćim kostimima, ali su djevojke morale da skinu hidžab, zbog toga što u suprotnom pobjednica ne bi mogla da učestvuje na izboru za Mis univerzuma sljedeće godine.

Bonus video: