Edvard Norton: Nismo država kakva mislimo da jesmo

Hajde da kažemo “ne” neljudskim riječima koje nam govore da se bojimo izbjeglica i pokažemo ovom čovjeku od čega su zaista Amerikanci napravljeni
56 pregleda 0 komentar(a)
Edvard Norton (Novina)
Edvard Norton (Novina)
Ažurirano: 20.12.2015. 17:44h

Sedam fotografija tročlane sirijske porodice čiji je dom uništen u bombardovanju izazvale su gomilu komentara na Fejsbuku ove sedmice, uključujući i srceparajuću poruku podrške američkog predsjednika Baraka Obame. Ipak, za ove ljude niko nije učinio ništa konkretno. Sve dok fotografije na sajtu Humans of New York nije vidio glumac Edvard Norton, koji je u svrhu pomoći osnovao fond i za samo dva dana sakupio za ove ljude čak 350.000 dolara. Norton je izjavio da je mnogo plakao zbog ove porodice i da ga je njihova tragedija inspirisala da nešto učini. Zahvalio se anonimnom sirijskom naučniku koji je fotografije svoje porodice postavio na internet i pozvao Amerikance da prihvate ljude koji su napustili svoje domove u potrazi za boljim životom.

"Ako ne prihvatimo ovakve ljude i ne podržimo ih u njihovoj težnji da promijene svoje živote, onda mi nismo država kakva mislimo da jesmo. Hajde da kažemo 'ne' neljudskim riječima koje nam govore da se bojimo izbjeglica i pokažemo ovom čovjeku i njegovoj porodici od čega su zaista Amerikanci napravljeni", napisao je Norton na sajtu CrowdRise.

Sirijski naučnik, koga je intervjuisao i fotografisao kreator sajta Humans of New York Brendon Stenton, ispričao je da je radio na nekom projektu van grada kada su dvije bombe pogodile njegovu kuću koju je sam dizajnirao i sagradio. Tom prilikom poginulo je sedam članova njegove porodice i devet drugih osoba. Porodica je nakon tragedije pobjegla u Istanbul, ali započinjanje novog života bez novca i posla je bilo teško za naučnika. Zato je sa porodicom otišao u grad Troj u Mičigenu, gdje su prihvaćeni kao izbjeglice. Naučnik je rekao da se godinama bori sa kancerom i da se nada da će mu u Americi biti pružena medicinska pomoć kako bi, napokon, opet počeo da radi.

"Tog dana niko nije bio tu da pomogne, pa je moj sin morao da iz kuće iznosi djelove tijela svoje majke i sestre. Imao je tada samo 14 godina. Prije toga je bio tako pametan. Najbolji u razredu. Više nije isti. Nakon nesreće, samo je u svesku upisivao riječ 'mama', mnogo puta. Plakao je noćima. Prošle su dvije godine, ali još mnogo pati. Veoma mu je teško da se koncentriše. Brzo se zamara. I moja ćerka je bila u kući. Još uvijek ima šrapnel u vratu. Preživjeli smo, ali mi smo mrtvi psihički. Toga dana za nas je sve stalo. To je bila naša sudbina", kazao je nesrećni Sirijac za Humans of New York.

Priča ove porodice dotakla je ljude širom svijeta, uključujući i Baraka Obamu, koji je na Fejsbuku napisao: "Kao otac i suprug ne mogu da zamislim kroz šta prolazite. Znam da će vas sjajni ljudi Mičigena prihvatiti, da ćete dobiti njihovo saosjećanje i podršku koju zaslužujete. I da, vi možete da učinite svijet boljim i ponosni smo što ćete svoje snove pokušati da ostvarite baš ovdje".

Obamina administracija prošle nedjelje je potvrdila da će sljedeće godine prihvatiti 10.000 sirijskih izbjeglica. U SAD ih je od oktobra prošle godine stiglo 1.800.

Bonus video: