Potvrđen zanimljiv mit o Hitleru o kojem su pjevali britanski vojnici

Podaci sa pregleda 1923. godine jasno pokazuju da je Hitler imao poremećaj nespuštenog testisa na desnoj strani
5 komentar(a)
Adolf Hitler, Foto: Shutterstock
Adolf Hitler, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.12.2015. 12:47h

Britanska pjesma iz perioda Drugog svjetskog rata u kojoj se navodi da je nacistički vođa Adolf Hitler patio od poremećaja nespuštenog testisa je izgleda istinita.

Debata o istinitosti tih tvrdnji se vodi od kada su britanski vojnici na melodiju pjesme "Colonel Bogey" počeli da pjevaju pjesmu, piše Telegraph.

Njemački istoričar tvrdi da je otkrio neoboriv dokaz o tome, u obliku zdravstvenog kartona.

Godine 1923. Hitlera je pregledao zatvorski ljekar, nakon što je bio uhapšen tokom prvog i neuspjelog pokušaja dolaska na vlast u minhenskom puču u Pivskoj hali.

Podaci sa tog pregleda jasno pokazuju da je Hitler imao poremećaj nespuštenog testisa na desnoj strani, navodi profesor Peter Flajšman, sa Univerziteta Erlangen-Nuremberg.

Sve dok se nisu pojavili na jednoj aukciji, vjerovalo se da su ti papiri bili izgubljeni. Bavarska vlada ih je odmah zapečatila, a u toku je njihova analiza.

U tim dokumentima dr. Jozef Štajner Brin, zatvorski ljekar, navodi da je Hitler bio zdrav i snažan, ali da je patio od kriptorhizma na desnoj strani.

"Testis je vjerovatno zakržljao", kazao je profesor Flajšman.

Otkriće je u suprotnosti sa tvrdnjama da je Hitler izgubio testis u ranjavanju šrapnelom u Prvom svjetskom ratu. Sa druge strane, kako piše Dnevnik.hr, kad su sovjeti napravili obdukciju nad Hitlerovim tijelom, zabilježili su da mu nedostaje - lijevi testis.

Pjesmu o Hitlerovom testisu je napisao britanski narednik F. J. Rikets 1939. godine za potrebe propagande koja bi naštetila nacistima.

Bonus video: