Da li je na fotografijama uz Erdogana Smigol i Golum?

"Smigol je radostan, sladak karakter. Smigol ne laže, ne vara i ne pokušava da manipuliše drugima. On nije zao, maliciozan i zloban. Sve ove karakteristike pripadaju Golumu i njih dvojica nikako ne smiju biti pomiješani"
394 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2015. 16:14h

Režiser filmova "The Lords of the Rings" i "The Hobbit" Piter Džekson, kao i scenaristi istih ostvarenja Fran Volš i Filipa Bojens uključili su se u bizarno suđenje u Turskoj na kojem se utvrđuje da li je poređenje sa Golumom, likom iz pomenutih trilogija uvreda ili ne, piše Entertainment Weekly.

Prije nekoliko dana doktor Bilgin Čiftči našao se pred sudom, jer je na društvenim mrežama podijelio sliku na kojoj je uporedio predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana sa Golumom.

Ukoliko se dokaže krivica, odnosno da ga je vrijeđao, može dobiti kaznu i do dvije godine zatvora, a njegova zastupnica Hidžran Danišman izjavila je ranije da je na sudu morala da dokazuje da “Golum nije zao lik”, jer nije uspjela ništa da postigne pozivajući se na slobodu izražavanja.

To je podstaklo sudiju da formira odbor, sastavljen od psihologa i filmskih stručnjaka, koji će dati procjenu Golumovog karaktera, a u pomoć su priskočili i Džekson i scenaristi.

Oni su objavili saopštenje u kojem su “kategorično istakli da slika na koja je upoređena sa Erdoganom i na osnovu koje se zasniva slučaj turskog suda ne predstavlja lika poznatog kao Goluma”. Naime, na svim slikama prema njihovoj procjeni nalazi se njegov Smigol, inače dobri alterego istog karaktera.

Volš koji je najviše bio zadužen za pisanje scena Smigola i Goluma u filmu je dodao:

“Smigol je radostan, sladak karakter. Smigol ne laže, ne vara i ne pokušava da manipuliše drugima. On nije zao, maliciozan i zloban. Sve ove karakteristike pripadaju Golumu i njih dvojica nikako ne smiju biti pomiješani. Smigol nikada ne bi sanjao o beskrajnoj moći nad slabijima od sebe. On nije nasilnik. Zapravo veoma je zaljubljive prirode. Upravo zbog toga publika širom svijeta voli ovaj karakter”, stoji u njegovom saopštenju.

Tvorci filma u istom obraćanju takođe su istakli da podržavaju Čiftčia.

Suđenje će se nastaviti u februaru.

Galerija

Bonus video: