POKRENULI "LAVINU"

Video dva Kineza i Backstreet boysa promjenili internet zauvijek

Jedno slučajno gledanje i pretraživanje videa, na tada još uvijek malom sajtu YouTube, koji je bio startup projekat Silicijumske doline, promjenilo je zauvijek način video pretraživanja
2 komentar(a)
dva kineza, Foto: Youtube screenshot
dva kineza, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 12.02.2019. 11:01h

Dva kineska tinejdžera koji pjevaju Backstreet boys-e odgovorni su za promjenu interneta, i od jednog malog sajta napravili su globalni fenomen.

Jedno slučajno gledanje i pretraživanje videa, na tada još uvijek malom sajtu YouTube, koji je bio startup projekat Silicijumske doline, promjenilo je zauvijek način video pretraživanja.

Suzan Vojcicki, izvršni direktor Gugla, je 2006. godine ugledala video dvojice kineskih studenata koji parodiraju pjesmu "As long as you love me", u svojoj sobi, dok treći student iza njih pokušava da uči. 

"Taj video me je naterao da shvatim da ljudi širom svijeta mogu da snimaju svoj materijal i predstave ga svijetu, a da nisu ni kročili u studio’”, izjavila je Vojcicki.

Gugl je ubrzo kupio YouTube za 1,65 milijardi dolara. 

YouTube je ubrzo postao najbolji video pretraživač na internetu, i jedan od najčešće posjećenih sajtova u pretraživačima širom svijeta.