Tom Jork nije htio susret s Blerom zbog rata u Iraku

Jork je takođe pričao i o pokušaju Radioheada da svede emisije ugljenika na nulu tokom njihove turneje, opisavši ga kao "pišanje uz vjetar"
0 komentar(a)
Tom Jork (Novina), Foto: Independent.co.uk
Tom Jork (Novina), Foto: Independent.co.uk
Ažurirano: 26.11.2015. 20:39h

Frontmen rok grupe Radiohead Tom Jork otkrio je da su savjetnici Tonija Blera pokušali da ga natjeraju 2003. da se sretne sa bivšim britanskim premijerom.

Pjevač je u intervjuu za "Teleramu" kazao da se ovo desilo u vrijeme kada je bio zvanični predstavnik kampanje za klimatske promjene "The Big Ask" u saradnji sa organizacijom "Friends of the Eart". Jork se prisjetio da je pokušavao da utiče na političare kako bi prepoznali klimatske promjene, ali je uskoro upao u probleme.

"Upao sam u veliku svađu... Rekli su mi da ako ne pristanem da se sretnem sa premijerom da ni organizacija 'Friends of the Earth' neće imati pristup njemu. Nisam želio da se sretnem s njim zbog rata u Iraku, smatrao sam da je moralno neprihvatljivo u tom trenutku fotografisati se sa njim", izjavio je pjevač.

Portparol Tonija Blera je u izjavi za "Guardian" kazao da su Jorkove tvrdnje besmislene.

Jork je takođe pričao i o pokušaju Radioheada da svede emisije ugljenika na nulu tokom njihove turneje, opisavši ga kao "pišanje uz vjetar".

"Dešavalo se da imamo koncert gdje treba da dođe 20 hiljada ljudi koji su srećni što nas vide i to je jedino mjesto gdje možemo da sviramo i organizatori nam kažu da se do tamo može doći samo autom. Onda si u dilemi da li da zbog toga odustaneš i uskratiš sve te fanove za koncert? Zvuči glupo, ali nisam mogao da spavam zbog toga koliko sam opsjednut, jer uvijek imam utisak da ne činim dovoljno", otkrio je Jork.

On je objasnio i zašto ne želi da piše pjesme u kojima protestuje zbog evironmentalnih problema.

"Napisati protestnu pjesmu je imalo smisla 60-ih, tad bi to funkcionisalo. Danas bi to bilo sranje, jer jedna pjesma ili jedna knjiga neće promijeniti nečije mišljenje", uvjeren je pjevač.

Bonus video: