Svijet je bogatiji za još jednog patuljastog nilskog konja

Kao i svaka beba, i ova je sve vrijeme uz majku. Njih dvoje često plivaju zajedno, a mladunac ostaje u plitkoj vodi
68 pregleda 0 komentar(a)
mali nilski konj, Foto: Screenshot
mali nilski konj, Foto: Screenshot
Ažurirano: 21.11.2015. 16:24h

U bristolskom zoološkom vrtu na svet je došao mladunac vrste čija populacija sve brže opada.

Čuvari dijela Vrta u kom žive nilski konji još uvijek nisu uspeli da se približe ovom mladunčetu i utvrde njegov pol i zdravstveno stanje jer je još uvijek sklupčano uz majku, ali su primijetili da redovno jede i spava..

Riječ je o bebi ženke Sirana i mužjaka Nata, koji uživaju u ulozi roditelja i dane provode plivajući sa svojim ljupkim mladuncem.

„Mladunče izgleda veoma snažno i svakako dobro jede“, srećna je Linzi Bag, jedna od zaposlenih u Zoološkom vrtu u Bristolu.

Kao i svaka beba, i ova je sve vrijeme uz majku. Njih dvoje često plivaju zajedno, a mladunac ostaje u plitkoj vodi. Međutim, kao i sve bebe nilskoj konja, ona se brzo umara, pa se s mamom vraća brzo na suvo.

Procjenjuje se da u divljini trenutno živi samo dvije hiljade patuljastih nilskih konja zbog sve češćeg uništavanja njihovih prirodnih staništa. Zbog toga su oni proglašeni ugroženom vrstom. Uglavnom žive u šumama i močvarama zapadne Afrike, visoki su najviše do 75 centimetara i teški oko 180 kilograma, a žive u prosjeku oko 35 godina.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: