Gugl slavi 101. rođendan glumice i izumiteljke Hedi Lamar

Bežična komunikacija koju je Hedi Lamar osmislila tokom Drugog svjetskog rata i danas se koristi za Wi-Fi, GPS i blutut (Bluetooth)
70 pregleda 1 komentar(a)
Hedi Lamar, Foto: Screenshot (YouTube)
Hedi Lamar, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.11.2015. 11:38h

Kompanija Gugl (Google) obilježila je danas 101. rođendan glumice Hedi Lamar koja je svojevremeno opisivana kao "najljepša žena na svijetu", ali i doprinijela razvoju tehnologije za Wi-Fi, GPS i blutut (Bluetooth).

Rođendan Hedi Lamar, koja ima poseban status u Guglu, ta tehnološka kompanija je obilježila takozvanim "gugl dudl" (Google Doodle), animacijom na početnoj strani pretraživača.

"Volimo da istaknemo mnoge dobre priče o dostignućima žena u nauci i tehnologiji", rekla je Dženifer Hom iz Gugla, dodajući da glumica i izumiteljka ima "neku vrstu mitskog statusa" u Guglu.

Hedi Lamar je rođena kao Hedvid Eva Marija Kisler u Austriji 2014. godine. U jednom od svojih prvih uloga u češkom filmu "Ekstaza" iz 1933. pojavila se bez odjeće i odglumila prvi ženski orgazam u nekom nepornografskom filmu.

U Holivudu je glumila uz neke od najvećih zvijezda poput Spensera Trejsija, Klerka Gejbla i Džimija Stjuarta.

Tokom Drugog svjetskog rata je zbog zabrinutosti oko napada nacističke Njemačke na podmornice, s kompozitorom Džordžom Antejlom počela je da radi na uređaju za "tajne komunikacije". Njihov izum je koristila američka mornarica 60-ih godina.

Bežična komunikacija koju je Hedi Lamar osmislila tokom Drugog svjetskog rata i danas se koristi za Wi-Fi, GPS i blutut (Bluetooth).

Bonus video: