Vojtek - jedini medvjed koji je zvanično dobio vojni čin

Kada je Vojtek porastao, zvanično je primljen u redove jedinice, dodijeljen mu je čin a i vojnička plata u vidu jabuka, meda i hrane, jer mu više nije bilo dovoljno ono što su vojnici mogli da odvoje za njega od usta
136 pregleda 3 komentar(a)
medvjed Vojtek, Foto: Screenshot (YouTube)
medvjed Vojtek, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 08.11.2015. 11:09h

Najslavniji kaplar poljske armije u Drugom svjetskom ratu, medvjed Vojtek, heroj bitke za oslobađanje Monte Kasina, u Italiji, dobio je ovog vikenda spomenik u Škotskoj u parku ispod dvorca u Edinburgu, gdje je demobilisan, penzionisan i uginuo u tamošnjem Zoološkom vrtu 1963. godine.

"Njegova skoro bajkovita priča uči nas a posebno djecu, o doprinosu Poljaka u vrijeme rata i o našim današnjim vezama", kazao je gradonačelnik Edinburga Donald Vilson na svečanom otkrivanju spomenika jedinom medvjedu koji je zvanično dobio vojni čin i aktivno učestvovao u borbama protiv fašista prenoseći sanduke sa municijom.

Istinita bajka o medvjedu koji je rado pošao u vojnike počela je slučajno 1942. godine kada su u Iranu poljski vojnici nabasali na dječaka sa mečetom, sažalili se i otkupili ga za kutiju konzervi.

Nova maskota koja još nije umjela sama da jede dobila je pravo poljsko ime, Vojtek, vojnici su se odricali sljedovanja kondenzovanog mlijeka, hranili ga iz flaše, naučili da se vozi pored šofera u kabini vojnog kamiona, a kako je rastao, i vojničkim porocima - da puši i pije pivo i razbija dosadu u trenucima odmora prijateljskim rvanjem.

Kada je Vojtek porastao, zvanično je primljen u redove jedinice, dodijeljen mu je čin a i vojnička plata u vidu jabuka, meda i hrane, jer mu više nije bilo dovoljno ono što su vojnici mogli da odvoje za njega od usta.

Vojtek je s poljskim vojnicima iz 22. intendantske artiljerijske čete prošao sve frontove na kojima se borila armija pod komandom generala Vladislava Andersa - od Irana, preko Iraka, Sirije, Egipta i Italije, da bi na kraju zajedno sa svojom jedinicom, kada je rat završen, bio demobilisan u Škotskoj.

Neobično blage i prijateljske naravi, Vojtek je već kao mladi medvjed težak 250 kilograma pomagao vojnicima u borbama, prenoseći poslušno sanduke sa municijom i ostao je ovjekovečen za istoriju i na današnjem amblemu jedinice koji prikazuje baš medvjeda kako nosi artiljerijsku municiju.

Takav spomenik od bronze sa granatom u šapama digli su mu već u Poljskoj, a u Edinburgu je ovjekovečena jedna od Vojtekovih uobičajenih šetnji u Škotskoj s poljskim vojnikom nakon demobilizacije.

"Dešavalo se da se Pjotr Prendiš, koji ga je svakodnevno vodio u šetnje, zapriča sa mještanima, a Vojtek se dosađivao i tražio da idu dalje, ali bilo je dovoljno da mu položi ruku na leđa i kaže 'Vojtek' i medvjed je poslušno čekao", kazao je poljskoj televiziji TVN24 autor spomenika Alen Heriot šta mu je poslužilo kao inspiracija za spomenik.

Vojtekova jedinica vratila se nakon rata u domovinu i demobilisani medvjed preselio se u Zoološki vrt u Edinburgu gdje je do 1963. kada je uginuo bio glavni ljubimac djece i jedna od najvećih atrakcija, pošto su vojnici iz njegove čete povremeno dolazili u posjetu i ne mareći za upozorenja preskakali plot da se zagrle sa medvjedom, bratom po oružju.

Čudesna priča o medvjedu ratnom heroju poslužila je i kao inspiracija za pozorišnu predstavu u Poljskoj, knjige i dokumentarne filmove u Poljskoj i Velikoj Britaniji.

Bonus video: