Oni su odlučili da za asfaltiranje puteva koriste i plastični otpad

Iako će samo 10 do 15 odsto mješavine za asfaltiranje biti od plastike, očekuje se da će se projektom potrošiti sav plastični otpad u toj azijskoj zemlji sa 780.000 stanovnika
166 pregleda 1 komentar(a)
asfalt, Foto: Shutterstock.com
asfalt, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.11.2015. 12:34h

Kraljevina Butan smislila je novo sredstvo za asfaltiranje svojih puteva - plastični otpad.

U sklopu nastojanja da se smanji upotreba fosilnih goriva i da se izađe na kraj sa gomilom plastičnog otpada, butanske vlasti planiraju da kombinuju plastični otpad sa asfaltom za asvaltiranje puteva.

"Riječ je o privatno-javnom projektu "Zeleni putevi" koji ima za cilj da se smanji uvoz bitumena za 40 odsto i smanji količina plastičnog otpada u zemlji", rekao je preduzetnik Rikeš Gurung koji stoji iza privatnog dijela projekta.

Iako će samo 10 do 15 odsto mješavine za asfaltiranje biti od plastike, očekuje se da će se projektom potrošiti sav plastični otpad u toj azijskoj zemlji sa 780.000 stanovnika, prenosi Rojters.

"Iskoristićemo plastični otpad za gradnju ekološki prihvatljivih i održivih saobraćajnica u zemlji", rekao je Gurung koji je u oktobru završio pilot-projekt gradnje 150 metara dugog puta "od plastike" u glavnom gradu Timbuu.

"Reciliranje plastike, a ne njeno paljenje, ispravan je pristup okolini", rekao je Gurung.

Projekt je krenuo u realizaciju u saradnji prve butanske kompanije za reciklažu, građevinskih kompanija i lokalnih vlasti.

Pristalice projekta tvrde da će se korišćenjem plastike smanjiti cijena izgradnje saobraćajnica i riješiti problem plastičnog otpada.

"I dok se ostatak svijeta guši u plastičnom otpadu, izgleda da će Butan uskoro biti suočen sa nestašicom plastičnog smeća", rekao je akademik Pašang Tšering.

Gurung predviđa da plastični putevi neće zahtijevati popravke najmanje pet godina, dok klasične puteve u Butanu često treba poravljati jednom godšnje zbog planinske konfiguracije terena i zimskih vremenskih uslova.

Vlada Butana svake godine ulaže oko 4,2 miliona dolara za krpljenje rupa na butanskim putevima.

Rojters navodi da ima i opreznih povodom gradnje puteva "od plastike".

Dekan građevinskog fakulteta R. Vasudevan smatra da tek treba vidjeti hoće li plastični putevi izdržati butanske visoke nadmorske visine, kišu i hladnoću.

Bonus video: