Bregović: Jugoton mi je nabavljao kokain

Ne bi se uvrijedio da neko od njega ukrade muziku. “Imam ciganski stav prema tome. Kod njih je muzika kao zalazak sunca, svačija je”
141 pregleda 14 komentar(a)
Goran Bregović, Foto: Nebojša Babić
Goran Bregović, Foto: Nebojša Babić
Ažurirano: 01.11.2015. 23:08h

Legendarni muzičar Goran Bregović otkrio je da je svojevremeno izdavačka kuća "Jugoton" nabavljala kokain njegovoj nekadašnjoj grupi Bijelo dugme.

"To je bilo u trošku studija, da. Imao sam rokove koje je trebalo ispoštovati, u dvije sedmice sam morao da napišem određenu količinu muzike i kokain mi je pomagao da ostanem budan. Ali ja sam sa drogom raskrstio", naglasio je Bregović gostujući u emisiji "Nedjeljom u dva" na HRT-u.

"U rokenrolu uvijek ima previše i slave i žena. Jedino sam uvijek pazio da nas ne ulove sa drogom", dodao je on.

Bregović je kazao i da je malo nedostajalo da se ne bavi muzikom, nego da postane profesor marksizma.

Priznao je i da se u početku muzikom bavio zbog djevojaka, ali da se to s vremenom promijenilo.

"Imam taj neki invaliditet da moram uvijek da budem u nekoj gužvi. Volim da radim sa ljudima i da vidim što će se dogoditi. Ako ne vjeruješ da će se toga dana dogoditi neko čudo, nema se ni smisla probuditi", kazao je muzičar.

"Kad počnu da mi se znoje noge, kao kad neko priča gluposti. To je stvar osjećaja, jer muzika nije ni vazduh, ni hrana, ni seks. Muzika je kao so, može i bez nje, ali bi bilo bljutavo", pokušao je Bregović da objasni što je za njega loša muzika i dodao da voli savremenu muziku.

On tvrdi da danas piše bolje nego ikad u životu, ali da i dalje uči. Priznaje i da su se on i Bijelo dugme godinama mijenjali, pa tako koncerti ne mogu biti isti kao nekad, a nije želio da odgovori na pitanje zašto nema Željka Bebeka na koncertima kultne grupe.

Bregović je između ostalog demantovao informaciju koju su prenijeli regionalni mediji da je zbog plagiranja pjesme Enrika Makijasa morao da plati milion eura kao odštetu.

"To je izmišljotina. Nisam nikada imao ikakav sudski proces, a kamoli zbog muzike", odgovorio je on, dodajući da svaka muzika nastaje "u sudaru sa drugom muzikom".

"Toga ima koliko hoćete i mislim da to tako i treba da bude. Većina dobro napisane muzike nastavlja neku tradiciju, nije to namjera kompozitora", objasnio je Bregović i kazao da se nikad ne bi uvrijedio da neko od njega ukrade muziku.

"Imam ciganski stav prema tome. Kod njih je muzika kao zalazak sunca, svačija je”, kazao je on.

On je za Emira Kusturicu, sa kojim je svojevremeno sarađivao, rekao da je najveći režiser kojeg je Jugoslavija ikad imala, da je Tonči Huljić "talentovan kao đavo, te da Džonija Štulića "ne bi trebalo zaboraviti, koliko god on to htio".

Bregović je priznao i da se ne osjeća kao zvijezda, te da ne želi da bude slavan, a za Bijelo dugme sa kojim je stekao popularnost je kazao da je svirao "pastirski rok".

"Možete vi zamisliti da će neko na svojoj svadbi puštati 'Labudovo jezero', ali nema toga. Svi ćemo na svojoj svadbi zapjevati svoj narodnjak, zaplesati svoje kolo. Moj otac je bio vojno lice, moja majka knjigovođa. Ja sam naslijedio ukus srednje klase, to je jedino što znam", objasnio je muzičar.

Bonus video: