I Kejtlin Džener postala Žena godine

Laskavo priznanje biće dodijeljeno dobitnicama 9. novembra na gala svečanosti u Karnegi holu
0 komentar(a)
Kejtlin Džener (Novina)
Kejtlin Džener (Novina)
Ažurirano: 01.11.2015. 18:03h

Rijaliti zvijezda Kejtlin Džener, glumica Ris Viderspun, balerina Misti Koplend i "Mirotvorke Čarlstona", pet žena koje su doprinijele smirivanju strasti nakon masakra u crkvi u Čarlstonu, u junu ove godine, nalaze se među dobitnicama nagrade “Žena godine”, koju dodjeljuje američki magazin “Glamur”. Međ laureatima je i modna dizajnerka Viktorija Bekam, milijarderka Elizabet Holms, aktivistkinja i predsjednica fondacije “Planirano roditeljstvo” Sesil Ričards kao i cio američki ženski fudbalski tim.

“Glamour” će uskoro proslaviti 25 godina postojanja, što će, između ostalog, obilježiti tradicionalnim imenovanjem Žena godine.

Laskavo priznanje biće dodijeljeno 9. novembra na gala svečanosti u Karnegi holu, a u tu čast će njujorški Empajer stejt bilding biti osvijetljen ljubičastim svjetlima, a u tom gradu će zvanično ovaj dan biti proglašem Danom žena godine.

Ris Viderspun ispričala je za “Glamour” da je svijest o važnosti žena imala još u djetinjstvu, ali da je posebno tu emociju osjetila kada je trebalo da igra u filmu "Legally Blonde".

"Razmišljala sam da li da igram u tom filmu, ali onda sam pročitala intervju Glorije Stajnem u kome ona ističe važnost uloge koju je Goldi Houn odigrala u filmu 'Private Benjamin'. To je bilo toliko bitno za žene. Na kraju filma Goldin lik ostavlja vjerenika na oltaru jer vidi da on ne shvata ko je postala tokom svog životnog putovanja. Činilo mi se tada da je Glorija Stajnem uticala na mene da odradim “Legally Blonde”. Jer, i moj lik u tom filmu je sličan Goldinom. Ona na početku misli da će slijediti muškarca, ali na kraju vidi da joj nije potreban", kazala je Viderspun, koja je nedavno osnovala producentsku kuću.

“Smatrala sam da to dugujem svojoj ćerki i svim ženama svijeta. Zaslužujemo bolje uslove, pa, zaboga, činimo pola stanovništva ovog svijeta”, istakla je oskarovka.

Misti Koplend prva je crna balerina koja je stekla svjetsku slavu.

“Generacije crnih žena i muškaraca nisu imale priliku da se pokažu u svijetu baleta, a još uvijek je teško biti 'onaj drugi'. Kada sam to shvatila, poželjela sam da progovorim i pokažem svijetu šta najbolje znam da radim”, ispričala je Kopland, i dodala da svojom igrom želi ljudima da pokaže koliko klasičan balet može biti divan i zanimljiv za sve, posebno za djecu.

Kejtlin Džener (66) svijetu je najprije bila poznata kao Brus Džener, američki olimpijski šampion. Svijet je uzburkala prošle godine, kada je konačno završila svoj proces promjene pola i postala Kejtlin.

“Mislim da me je Bog za ovo stvorio, da govorim o svom životu, jer je tema promjene pola i seksualne orijentacije bila toliko dugo sakrivena negdje duboko. Radim za cijelo društvo, za cijelu planetu, jer u svakom kutku Zemlje postoji neko ko pati kao što sam ja patila kao muškarac. Uzbuđena sam zbog svoje budućnosti, nakon dugo, dugo vremena i to je najljepši osjećaj na svijetu", ispričala je Kejtlin Džener.

Bonus video: