VELIKAN NOVINARSTVA

Dan kada je umro Džozef Pulicer

Nagrada čiji je on osnivač, čuvena Pulicerova, dodjeljuje se za djela iz različitih oblasti kao što su: američka istorija, poezija, drama, romani, muzika, novinarstvo
249 pregleda 0 komentar(a)
štampa, novine, Foto: Shuterstock
štampa, novine, Foto: Shuterstock
Ažurirano: 29.10.2015. 09:14h

Začetnik "žute štapme", osnivač Pulicerove nagrade, američki novinar mađarskog porekla Džozef Pulicer umro je na današnji dan 1911. godine u Čarsltonu.

Bio je vlasnik listova Post-Dispeč iz Sent Luisa, World i Evening World iz Njujorka u koji je emigrirao kada je imao 17 godina.

Hrabro je iznosio upečatljive primjere društvene i ekonomske nejednakosti, te je težio reformama i otklanjanju zloupotreba, pa je tako stekao status osnivača senzacione štampe u SAD.

Njegov prvi posao u toj prekookenaskoj zemlji bio je utovarivanje robe na brodove, zatim je radio kao konobar, ali i sahranjivao ljude koji su umrli od kolere.

Uskoro nakon toga je počeo raditi kao reporter, prvo u novinama St. Louisa, a već 1872. godine kupuje te iste novine za samo 3.000 dolara.

Ubrzo je kupio još nekoliko novina zbog čega je postao jedan od najmoćnijih ljudi na tom području.

Nagrada čiji je on osnivač, čuvena Pulicerova, dodjeljuje se za djela iz različitih oblasti kao što su: američka istorija, poezija, drama, romani, muzika, novinarstvo.

Pulicer se dodjeljuje svake godine u 21 kategoriji, a mogu je dobiti samo američki državljani.

Ovaj poznati novinar je 1903. godine na Kolumbija univerzitetu osnovao i prvu novinarsku školu.

Preporučujemo za Vas