Ptica nosorog: vrijednija od slonovače

Kilogram „slonovače“ ptice nosorog dostiže 5.500 eura
554 pregleda 1 komentar(a)
ptica nosorog, Foto: BBC
ptica nosorog, Foto: BBC
Ažurirano: 13.10.2015. 13:14h

Ilegalna trgovina slonovskim kljovama česta je tema u medijima, ali postoji vrsta “slonovače” koja je mnogo dragocijenija. Ona potiče od ugrožene vrste ptice nosorog (Rhinoplax vigil), čije je stanište u prašumama istočne Azije na ostrvima Borneo i Sumatra.

Ova ptica teži oko tri kilograma, a duž gornje strane njenog kljuna, pa sve do lobanje pruža se izraslina od keratina. Ova svojevrsna kaciga može da teži do 11 odsto ukupne težine ptice, prenosi BBC.

Kod ostalih vrsta ptice nosorog, kojih ima preko 60 širom Afrike i Azije, ova kaciga je šuplja. To nije slučaj kod vrste Rhinoplax vigil, kojima kljun služi za iskopavanje insekata iz trulog drveća, a mužjaci ga koriste u borbama.

Svake godine se na hiljade njih ubije zbog vrijednih kljunova, a lovci ih prodaju u Kini i Japanu, gdje su već stotinama godina veoma popularan materijal za pravljenje predmeta za bogate i moćne pojedince.

Cijena kilograma „slonovače“ ptice nosoroga dostiže 5.500 eura, što je čini tri puta skupljom od slonovače.

Istraživač ptica nosoroga, Jokiok Hadiprakarsa procjenjuje da se u istočnoj Aziji svake godine ubije oko 6.000 ptica.

“Ukoliko niko ne obrati pažnju, ova ptica će biti istrijebljena”, upozorava Hadiprakasa.

Opstanak ove vrste, pored lovaca, ugrožava i uništavanje njihovog prirodnog staništa. Borneo i Sumatra svake godine gube 3 odsto površine prašuma.

Bonus video: