Pronađen brod Henrija V

“The Holigost” je bio jedan od četiri “velika broda” napravljena za Henrijev pohod protiv Francuske u Stogodišnjem ratu u ranom 15 vijeku
54 pregleda 0 komentar(a)
Olupin brod Henri V, Foto: The Telegraph
Olupin brod Henri V, Foto: The Telegraph
Ažurirano: 12.10.2015. 15:05h

Olupina ratnog broda engleskog kralja Henrija V “The Holigost” pronađena je zakopana u blatu rijeke Hampšir u Engleskoj, prenio je list "The Telegraph".

Ovo je bio jedan od četiri “velika broda” napravljena za Henrijev pohod protiv Francuske u Stogodišnjem ratu u ranom 15 vijeku.

Komisija za istorijske zgrade i spomenike Engleske pokrenuće veliko arheološko istraživanje ovog broda koji je odigrao značajnu ulogu u borbi koja je omogućila Henriju V da osvoji Francusku.

“Istraživanje broda iz ovog perioda uoči 600. godišnjice je veoma uzbudljivo”, rekao je izvršni direktor Komisije, Dankan Vilson.

Brod je imao 200 članova posade 1416. godine, a osim njih mogao je da prevozi veliki broj vojnika, čak njih 240.

Ovaj ratni brod je bio opremljen sa sedam topova, lukovima i strijelama, kao i zastrašujućim čeličnim kopljima koja su mogla lako da probiju oklope srednjovjekovnih ratnika.

Kao i ostali veliki brodovi i ovaj je napravljen kako bi ostvario Henrijeve ratne ciljeve, ali njegova dekoracija i zastave odražavale su kako religioznost Henrija V ("The Holigost" - The Holy Ghost - Sveti duh), tako i njegove političke ideje.

Brod je bio izgrađen od drveta, a težio je 760 tona.

Uprkos velikim troškovima održavanja, “The Holigost” je podlegao propadanju drveta.

Bonus video: