Google posvećen Praškom astronomskom satu

Uz sat se vezuju i dvije legende: prema jednoj, gradski oci su nakon završetka rada osleijpeli časovničara Hanuša kako ne bi više mogao napraviti slično remek djelo, a prema drugoj grad će zadesiti velika nesreća ako se sat zapusti, pa se zato stalno održava u dobrom stanju
0 komentar(a)
Google doodle, Foto: Screenshot:
Google doodle, Foto: Screenshot:
Ažurirano: 09.10.2015. 11:18h

Današnji Google doodle je posvećen Praškom astronomskom satu, najstarijem satu te vrste na svijetu koji još uvijek radi.

Jedno od najvećih blaga grada, "Pražsky orloj", na Staroj gradskoj vijećnici već 605 godina oduševljava hiljade turista.

Izradili su ga 1410. godine sajdžija Mikulašu od Kadana i Jan Sindel, profesor matematike i astronomije na Univerzitetu Čarls, a oko 1490. dodat je i kalendar, dok su u 17. vijeku pokretne skulptire, a likovi 12 apostola datiraju iz 1865-1866. godine.

Za brojne turiste posebno je atraktivna "predstava" koja je na rasporedu svakog punog sata, kada apostoli "izlaze", zajedno sa kosturom koji zvoni, Turčinom koji odmahuje glavom, bogatom škrticom i taštinom koja se posmatra u ogledalu.

Predstava se svaki put završava na isti način, zlatnim pijetlom i zvonjavom zvona.

Uz sat se vezuju i dvije legende: prema jednoj, gradski oci su nakon završetka rada osleijpeli časovničara Hanuša kako ne bi više mogao napraviti slično remek djelo, a prema drugoj grad će zadesiti velika nesreća ako se sat zapusti, pa se zato stalno održava u dobrom stanju.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata sat su nacisti gotovo uništili. Zahvaljujući naporima građana Praga najvažniji djelovi su sačuvani. Postepeno je obnavljan do 1948, a 1979. je očišćen i saniran.

Kao rođendansku čestitku Google je najstariji funkcionalni sat na svijetu smestio u jedno od svoja dva slova "o", zajedno sa svim pripadajućim detaljima i vezama na tekstove posvećene Praškom satu.

Bonus video: