Agata Kristi, kraljica misterija i otrova

S obzirom na to da su svuda oko nje bile hemikalije i otrovi - odlučila je da će oružje u njenom prvom romanu biti - otrov
110 pregleda 0 komentar(a)
Agata Kristi
Agata Kristi
Ažurirano: 04.10.2015. 14:48h

Najpoznatija svjetska spiscateljica krimi-romana i misterija, koju nazivaju je i “kraljicom zločina”, Agata Kristi, bila je i veliki poznavalac otrova.

Ona je svoje znanje o otrovima do te mjere dijelila sa svojim čitaocima da su čak i patolozi njene romane spominjali kao referentni materijal u stvarnim slučajevima trovanja.

Ovo znanje o otrovima čuvena spisateljica stekla je kroz rad u Prvom svjetskom ratu. U to vrijeme, Agata Kristi volontirala je kao medicinska sestra u lokalnoj bolnici u Torkveju. U jednom trenutku, otvorena je nova ambulanta i preporučeno joj je da se prebaci u nju. Nova uloga zahtijevala je učenje, polaganje ispita, da bi se kvalifikovala kao asistent ljekara i farmaceuta ili, kako se u to vrijeme zvalo, dozatorka. Kako bi se pripremila za svijet farmacije, morala je da stekne teorijsko i praktično znanje, morala je da nauči hemijske i farmaceutske aspekte posla. Dok ju je privatno podučavao komercijalni farmaceut u Torkveju, kao dio zadatka morala je da nauči da pravi čepiće, što zahtijeva priličnu dozu spretnosti.

On je rastopio kokosovo ulje i dodao lijek unutra i pokazao joj tačan trenutak kada treba da izvadi čepiće iz kalupa i stavi ih profesionalno u kutiju i etiketira kao jednoprocentni rastvor. Kristi je bila uvjerena da je on pogriješio i dodao desetoprocentnu dozu, što je bilo potencijalno veoma opasno.

Još jednom je sve pregledala i shvatila da je on zaista pogriješio, ali se plašila ne samo sukoba s njim, nego i posljedica koje bi mogle da nastanu ako pošalje opasni lijek u apoteke. Na kraju se dosjetila i odglumila da se okliznula i slomila bočice s lijekom, pa se izvinila i počistila nered. Ubrzo je napravljen novi lijek, ovaj put u ispravnoj dozi. Do 1917. Agata Kristi je napisala nekoliko pjesama i kratkih priča.

Ali, tada je pomislila je da bi mogla da se oproba u pisanju detektivskih priča.

Dok je radila u ambulanti, počela je da smišlja priču i oblikuje likove. A s obzirom na to da su svuda oko nje bile hemikalije i otrovi - odlučila je da će oružje u romanu biti - otrov. Tako je nastao prvi Agatin krimi roman “Misterija u Stajlsu”, u kom se prvi put pojavljuju Herkul Poaro, Artur Hejstings i inspektor Džap.

Ostalo je - istorija. Književna, naravno.

Bonus video: