ŠTA SE JELO I PILO NA SVETOJ JELENI

Napoleonu dnevno po pečeno prase, 50 flaša vina, guske, golubovi...

“Ovaj fascinantni dokument daje detaljan uvid u kvalitet i kvantitet vina, žestokog alkohola i hrane u kojima su uživali Napoleon i njegova svita tokom izgnanstva na Svetoj Jeleni”, navodi aukcijska kuća Vuli i Volis
3 komentar(a)
Napoleon, Foto: Shutterstock
Napoleon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.09.2015. 19:05h

Inventar pića i hrane odobrenih za dnevnu isporuku rezidenciji francuskog imperatora Napoleona tokom njegovog izgnanstva na britanskom ostrvu Sveta Jelena, prodat je prije tri dana na aukciji u Velikoj Britaniji.

“Ovaj fascinantni dokument daje detaljan uvid u kvalitet i kvantitet vina, žestokog alkohola i hrane u kojima su uživali Napoleon i njegova svita tokom izgnanstva na Svetoj Jeleni”, navodi aukcijska kuća Vuli i Volis (Wooley & Wallis).

Dnevno im je bilo odobreno više od 50 flaša vina, kao i jabukovače, piva, šampanjca i drugih pića, zatim 30 kilograma hljeba, 22 kilograma junetine i teletine, 22 kilograma jagnjetine i svinjetine, jedno pečeno prase, dvije ćurke, dvije guske, dvije patke, devet morskih kokoši, 12 golubova, 42 jaja, 15 flaša mlijeka i dosta drugih stvari, navodi Vuli i Volis.

Datum na inventaru je 13. oktobar 1820, a potpisao ga je Denzil Ibetson, britanski oficir koji je služio na Svetoj Jeleni dok je tamo bio Napoleon. Dokument je prodat za 1.350 eura.

U dokumentu se takođe navodi pedesetak stanovnika Longvuda, kuće u kojoj je stanovao Napoleon, među kojima je i sedam članova porodice vjernog generala Bertrana. Bivši car stigao je na Svetu Jelenu 15. oktobra 1815. godine, poslije 69-odnevnog puta iz Engleske. Izjeden dosadom i neraspoloženjem, umro je 1821. godine u 53. godini.