ISTRAŽIVAČI NISU SASVIM SIGURNI

Tijelo Mona Lize nađeno u manastiru?

“Ako me pitate šta ja lično, subjektivno, mislim i osjećam, rekao bih da mislim da smo je našli”, kazao je Vinceti
200 pregleda 3 komentar(a)
Mona Liza, Foto: Shutterstock
Mona Liza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2019. 15:30h

Italijanski istraživači objavili su  u četvrtak da su možda pronašli kosti  žene koju je besmrtnom učinio  Leonardo da Vinči na svojom čuvenom portretu “Mona Liza”.

Međutim, zbog ograničenja tehnologije kojom se trenutno  raspolaže nemoguće je sa sigurnošću reći da li su otkrili ostatke Lize Gerardini, za koju se  smatra da je pozirala Leonardu i koja je bila supruga firentinskog trgovca svilom Frančeska del Đakonda.

“Mona Liza”, poznata na italijanskom kao “Đakonda”, nalazi se  u Luvru, u Parizu, i vjerovatno je najpoznatija slika na svijetu. Na njoj je prikazana  mlada žena sa zagonetnim osmijehom,  ruku nježno prekrštenih u krilu.

Iako  identitet žene sa čuvenog renesansnog  platna nije siguran, mnogi istoričari vjeruju da je to vjerovatno bila Gerardinijeva  i arheolozi su prije tri godine počeli  potragu  za njenim tijelom  u manastiru, gdje je provela svoje zadnje dane. Uz to, otvorili su i  grobnicu porodice Đakondo u jednoj firentinskoj crkvi,  tražeći da se napravi DNK vještačenje.

Otkriven je jedan dio tijela, ali  datiranjem uz pomoć ugljenika utvrđeno je da samo  grupa kostiju potiče iz ranog 16. vijeka, kada je Gerardinijeva živjela i kad je “Mona Liza” naslikana.

Silvano Vinceti, koji je na čelu Nacionalnog komiteta Italije za promociju istorijskog i kulturnog nasljeđa, rekao je da su ga dokumentacija o grobnici i naučna ispitivanja uvjerila da  su iskopali Gerardinijevu.

“Ako me pitate šta ja lično, subjektivno, mislim i osjećam,  rekao bih da mislim da smo je našli”, kazao  je on novinarima.

Drugi eksperti su bili mnogo oprezniji, rekavši da je, s obzirom na loše stanje fragmenata,   nemoguće bilo šta tvrditi sa sigurnošću.

Đorđo Grupioni, profesor antropologije na Univerzitetu u Bolonji, rekao je da, samo  na osnovu naučnih dokaza, šanse da su pronašli Mona Lizu “sigurno nisu velike”.

“Nadamo se da će nam  sofisticirana tehnika na kraju omogućiti da izdvojimo,  analiziramo  i uporedimo DNK da bismo bili u mogućnosti da utvrdimo  da je riječ o genetskim ostacima Lize Gerardini”, rekao je on novinarima.

Uprkos optimističnom tonu, nalazi otkriveni u četvrtak nisu toliko obećavajući koliko se Vinceti nadao kada je krenuo u svoju potragu.

Prije dvije godine rekao je novinarima da se nada da će naći lobanju Gerardininijeve i iskoristi je da rekonstruiše  lice i da ga uporedi sa onim sa Leonardove slike.

Na kraju, lobanja se nije pojavila.

Međutim, on je rekao da je zadovoljan postignutim.

“Učinio sam sve od sebe, jer vjerujem u ovo, a rezultati  su za mene najveće zadovoljstvo”, rekao je Vinceti.