NAGRADE ZA SULUDA DOSTIGNUĆA

Naučnik pustio pčele da ga bodu pet puta dnevno

"Insekti su me uboli i za testise, ali ih svakako volim", kazao je Smit nakon dodjele nagrade
166 pregleda 0 komentar(a)
Naučnik, Foto: Beta
Naučnik, Foto: Beta
Ažurirano: 19.09.2015. 15:42h

Čovjek koji je u ime nauke dozvolio da ga pčele ujedu više od stotinu puta, matematičari koji su željeli da znaju da li je čovjek fizički sposoban da napravi 600 sinova i hemičari koji su otkrili kako tvrdo kuvano jaje može da se vrati u prvobitno, tečno stanje, dobitnici su ovogodišnje Ig Nobelove nagrade, koja je parodiju na pravu nagradu, a dodjeljuje se za najneobičnija i najtrivijalnija dostignuća u nauci. Profesori, istraživači, studenti i pravi nobelovci okupili su se na Harvardu, kako bi prisustvovali dodjeli koja "vas prvo nasmije, pa natjera da se zamislite".

Entomolog Džastin Šmidt i istraživač sa Univerziteta Kornel Majkl Smit nagradu su dobili za svoje bolno istraživanje ujeda insekata. Smit je u te svrhe pritiskao pčele na različite djelove tijela, sve dok ga ne bi ubole, a eksperiment je trajao 38 dana. Tokom tog perioda pčele su ga ubadale pet puta dnevno, na 25 lokacija, a poenta je bila u tome da se utvrdi koja su mjesta najbolnija.

"Insekti su me uboli i za testise, ali ih svakako volim", kazao je Smit nakon dodjele nagrade. Najbolnija mjesta za ujed insekta, po njemu su: nozdrve, gornja usna i vrh penisa.

Ig Nobelovu nagradu takođe su dobili matematičari Elizabet Oberzaučer i Karl Gramer, čiji se eksperiment zasnivao se na priči o marokanskom vladaru Mulej Ismailu, koji je rođen 1672, živio je 55 godina, a navodno je imao 600 sinova. "Ispostavilo se da je tu bilo potrebno mnogo posla. Mulej je morao da ima seks jednom ili dva puta dnevno, što vam se možda čini kao malo, ali kada vidite da je to svaki dan života, onda shvatite da je to zaista mnogo seksa", objasnila je Oberzaučer.

Nagradu za književnost dobila su tri istraživača koja su utvrdila da riječ "uh" ili neki njegov ekvivalent postoji u svim svjetskim jezicima, a Ig Nobelom nagrađeni su i menadžeri koji su utvrdili da djeca koja su iskusila velike prirodne katastrofe postaju kasnije bolji lideri u biznisu.

Nagrada za hemiju otišla je američkim i australijskim istraživačima koji su uspjeli da kuvano jaje djelimično vrate u tečno stanje, posebnom mašinom koja nerazvijene proteine pretvara u razvijene. Njihovi rezultati pokazuju da su mogli da razviju proteine hiljadu puta brže nego prethodne metode. U teoriji, aplikacija ima mnogo važniju funkciju od nekuvanja jaja - može da uradi sve, od unapređivanja tretmana raka do industrijske proizvodnje sira.

Prošle godine Ig Nobela dobili su istraživači koji su utvrdili da su mačke bitne za mentalno zdravlje vlasnika i otkriće da su ljudi koji do kasno ostaju budni češće psihopate od onih koji zaspu rano.

Fizičari utvrdili: Što veći penis, to brže mokrenje

Istraživači iz istočne Evrope i Japana dobili su Ig Nobela za medicinu, jer su pokazali da često ljubljenje može da dovede do povlačenja nekih alergijskih reakcija.

Ljekari iz Britanije, Kanade, Novog Zelanda, Amerike i Kine nagrađeni su jer su dokazali da se upala slijepog crijeva može dokazati na osnovu toga kakav bol čovjek osjeća kada se vozi preko ležećih policajaca.

Na dodjeli je bilo i nagrada za biologe koji su gurali štapove u zadnjice kokošaka i trijumfalno objavili da na taj način one hodaju kao što su nekada hodali dinosaurusi, ali i za fizičare koji su utvrdili da je veličina penisa odlučujuća u brzini pražnjenja bešike.

"Što veći penis, to brže mokrenje", ispričao je fizičar Dejvid Hu i objasnio da prosječno mokrenje muškarca treba da traje oko 21 sekundu.