Baletić: Misija transformersa je tek počela

„Veoma dug put ih čeka, ali ipak su to Gvozdenovići - njihove metalne noge će izdržati,” rekao je Baletić
209 pregleda 3 komentar(a)
transformersi Osijek, Foto: Facebook.com
transformersi Osijek, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 02.09.2015. 19:25h

Nakon što su godinu dana čuvali Podgoricu, transformersi napravljeni od auto otpada posjetili su Beograd i Osijek u kojem trenutno borave, a zatim će otići u Sloveniju i Austriju, kazao je “Vijestima” njihov autor mladi umjetnik Danilo Baletić .

"Megdan polja Beograd, a pogotovo Osijek su ovu bitku transformersa podigli na još veći nivo. Urezali su svoj trag autoboti i deseptikoni po nekim dobar, a po drugim loš, što je i suština njihove priče 'dobro protiv zla' ili 'zlo protiv dobra'. Ljudi će sami odabrati stranu kojoj žele poći (smijeh). Zadovoljan sam, ali njihova misija je tek počela i tek treba da se čuje za glas transformersa", priča Baletić .

Postavke u ova dva grada bile su bogatije za jednog transformersa, a kakva je njegova uloga, sagovornik “Vijesti” otkriva:

"Njegovo ime je Sai Ci Desepticon. Njegova prva uloga je da se osveti Aleksandru Leksu Saičiću koji ga je na 'kvarno' posjekao, reinkarnirajući u transformersa i pridruživši se redovima deseptikona, tačnije gospodaru Megatronu".

Prvobitan plan bio je da nakon Beograda, transformersi posjete Zagreb. No, umjesto toga Baletićeva postavka krasi Osijek.

"Transformersi su izgubili u bici zvanoj papirologija i nadjačani su od strane administracije, to jeste, uprave grada Zagreba. Osječanima su bili potrebniji i tako su odlučili da čuvaju Osijek", govori Baletić o razlozima zbog kojih je promijenjena lokacija izložbe.

Pošto završe misiju u Osijeku, nastaviće svoj put u kojem opominju da čuvamo našu planetu.

"Nakon Osijeka, transformersi će se preseliti u Ljubljanu, a potom u Beč. Veoma dug put ih čeka, ali ipak su to Gvozdenovići - njihove metalne noge će izdržati taj put", siguran je Baletić .

Za razliku od Eli Muse, Zifta, Zinzi, Boba, Ramtrona i Mišića koji su nastavili svoj put dalje, najveći među njima - Megatron ostao je u Podgorici.

"Stara vojna poslovica glasi da general nikada ne napušta svoju bazu, tako da je zli vođa deseptikona ostao lojalan glavnom gradu Crne Gore i čeka da se njegove horde zla ponovo vrate kući", priča Baletić .

U vječitoj borbi dobra i zla, Baletić se nada da će ipak pobijediti autoboti.

"Nadam se da će transformersi koji su poslati, prenijeti poruku ostatku svijeta i onda se vratiti kući gdje će ih dočekati brojnija vojska. Optimus Prime će ipak, nadam se, pobijediti zlog Megatrona koji će odmjeriti snage u posljednjoj bici i to u njihovom rodnom mjestu", kaže Baletić i poručuje: "Vratiće se transformersi".

Na granicama ih čekali dvojnici Novaka Đokovića i Cro Copa

U Podgorici su tranformersi dobili prezime - Gvozdenovići, a brojne anegdote pratile su ih na putu do Beograda i Osjeka. Iako pojedini teški i po nekoliko tona njihov transport se odvijao "lagano", čak ni na granici Danilo sa njima nije imao problema.

"Imam sjajnih iskustava na granici. Na srpskoj granici pečat mi je lupao "Novak Đoković" a na hrvatskoj "Mirko Cro Cop Filipović". Oni su mi odobrili izlazak i ulazak u njihove zemlje. Naravno radi se o dublerima koji na prvi pogled nevjerovatno liče na poznate sportiste", priča Baletić.

Bonus video: