I "osmo svjetsko čudo" u nestalom nacističkom vozu?

Ćilibarska soba, bila je obogaćema zlatnim ornamentima i velikim ogledalima. Njena rekonstrukcija napravljena je iznova 2003. godine, ali se original smatra "osmim svjetskim čudom"
11 komentar(a)
Ćilibarska soba, Foto: Wikipedia
Ćilibarska soba, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 31.08.2015. 10:18h

Tom Bauer, britanski novinar i publicista, uzburkao je javnost sa svojom pretpostavkom, da bi se u "fantomskom nacističkom vozu" mogla nalaziti i čuvena Ćilibarska soba.

Bauer, autor brojnih djela sa tematikom nestalog zlata, izjavio je da bi sasvim realna opcija bila da se soba, projektovana za ruskog cara Petra Velikog, nađe u vozu, prenosi "Russia Today".

Zidovi sobe, od čistog ćilibara, bili su prije rata u palati Katarine Velike u Carskom selu kod Sankt Petersburga.

Ćilibarska soba, bila je obogaćema zlatnim ornamentima i velikim ogledalima. Njena rekonstrukcija napravljena je iznova 2003. godine, ali se original smatra "osmim svjetskim čudom". Poklon je pruskog cara Fridriha Vilhema I, ruskom caru Petru Velikom 1716. godine. Vrijednost se procjenjuje na više od 225 miliona eura.

Stručjnjaci međutim upozoravaju da bi ćilibar, u koliko je prošvercovan tokom ratnih godina iz Kalinjingrada, mogao biti uništen zbog neprikladnog skladištenja.

Kompozicju voza koji je krenuo za Vroclav, ali nikad nije stigao na odredište, navodno su pronašli dva lovca na blago iz Poljske, i oni su preko svojih advokata obavjestili poljske vlasti o tome.

Uslov za odavanje tajne o vozu, uslovili su sa 10 odsto od ukupne vrijednosti, koja se prije Bauerove pretpostavke procjenjivala na 350 miliona eura.

Pjotor Žuhovski, šef odsjeka za nacionalno blago pri Ministarstvu kulture Poljske, izjavio je da je vidio georadarsku sliku nečega što je stotinu metara dugačko, i što bi mogao da bude nestali voz.

Ipak poljski zvaničnici se trude da opozovu radoznale amaterske pronalazače, jer se sumnja da bi voz mogao biti miniran.

Iako još nije pronađen, pravo na blago iz voza već polažu Rusi, Poljaci i Jevreji, pa se tako već otvorila polemika oko vlasništva.

Bonus video: