Zasadio 160 hektara suncokreta u čast preminule supruge

"Babet je u zajednici bila poznata kao dama suncokreta pa sam nakon njene smrti u znak sjećanja na nju došao na ideju da sa obje strane autoputa 85 posadim 160 hektara njenog omiljenog cvijeća"
0 komentar(a)
Babetina polja suncokreta, Foto: Screenshot (YouTube)
Babetina polja suncokreta, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 19.08.2015. 14:21h

Kada je preminula od kancera u 66-oj godini života prošlog novembra, njen suprug Don Jakiš je posadio skoro 160 hektara suncokreta u njenu čast.

"Bila je lepa spolja isto koliko i iznutra", rekao je Don za ABC.

Njemu je trebalo nedjelju dana da posadi suncokrete pored autoputa u Viskonsinu, a planira da proda sjemenje i da dio novca donira bolnicama, i istraživačkim centrima.

Zemjište nije bilo njegovo, ali su mu ga komšije iznajmile po pristupačnoj cijeni, a nakon 75 dana cvijeće je konačno procvjetalo.

"Babet je u zajednici bila poznata kao dama suncokreta pa sam nakon njene smrti u znak sjećanja na nju došao na ideju da sa obje strane autoputa 85 posadim 160 hektara njenog omiljenog cvijeća", izjavio je Don.

On i Babet su se vjenčali 2000. godine i to im je oboma bio drugi brak.

"Bili su veoma zaljubljeni i sve bi učinili jedno za drugo", rekla je za ABC Babetina kćerka Dženi.

Nakon što je gospođi Jakiš postavljena dijagnoza 2006. godine, ona i njen suprug su zasadili na svom imanju dosta hektara suncokreta, a nekoliko godina kasnije su došli na ideju da te suncokrete gaje i prodaju sjemenje kako bi novac donirali istrživačkim centrima za kancer.

"Babet je shvatila koliko su važna klinička istraživanja. Od prognoza da će živjeti dvije nedjelje ili dva mjeseca, ona je zahvaljujući raznim tretmanima produžila život čak devet godina,” rekao je Don.

Mjesec dana nakon što je preminula, Don je osnovao kompaniju “Babetino sjemenje nade” i tako ostvario njen san.

Sjemenje će uskoro biti spremno za prodaju, a Babetina porodica se nada da će se uskoro otkriti lijek protiv kancera.

B92.net

Bonus video: