DIO ISTORIJE

Prvi ugovor Bitlsa na aukciji u septembru

"Bez ovog ugovora svi djelovi slagalice se ne bi složili", dodao je Din Harmejer, direktor muzičkog odjeljenja Heritidža
109 pregleda 0 komentar(a)
Bitls, Foto: Beta/AP
Bitls, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.08.2015. 10:39h

Prvi ugovor za snimanje singla koji su Bitlsi potpisali u Hamburgu gdje su nastupali po lokalnim noćnim klubovima biće ponuđen na aukciji 19. septembra u Njujorku.

Singl iz 1961. "My Bonnie" objavljen je samo u Njemačkoj i nikada nije dospio do top lista ali je direktno uticao na "otkriće" Bitlsa u Britaniji i ugovor sa kućom EMI poslije koga je uslijedio njihov prvi hit "Love Me Do".

Aukcijska kuća Heritidž ponudiće na prodaju ugovor na šest strana za 150.000 dolara. Ugovor je glavna zvijezda kolekcije o Bitlsima koja obihvata cijelu njihovu karijeru i koju prodaje fond Uvea Blaškea, njemačkog dizanera i poznatog istoričara Bitlsa koji je preminuo 2010.

"Mnogi ne znaju da su Bitlsi svoju karijeru počeli u Njemačkoj", rekao je AP-u stručnjak za ovaj bend Ulf Kruger. "Bitlsi su nastupali u klubu u Hamburgu tri mjeseca za redom, svaku noć. Stil koji su izmislili u Liverpulu kultivisali su u Hamburgu".

"Bez ovog ugovora svi djelovi slagalice se ne bi složili", dodao je Din Harmejer, direktor muzičkog odjeljenja Heritidža. Prema njegovim riječima, Bitlsi su po dolasku u Njemačku bili amaterski bend ali je njihov boravak u Hamburgu od 1960. do 1962. to promijenio.

"Tu su izbrusili svoje vještine i postali Bitlsi. Naučili su novi materijal, vježbali na instrumentima", rekao je Harmejer i dodao da su čistom srećom dospjeli u Hamburg.

Njihov agent slučajno je naišao na vlasnika kluba kome su trebali rokenrol bendovi da nastupaju u njegovom klubu. Bitlsi nisu bili agentov prvo izbor i posao su dobili tek kada je prvi bend odustao.

Kada su Bitlsi - Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i prvi bubnjar Pit Best - potom dobili tezgu da sviraju kao prateći bend britaskom kantautoru Toniju Šeridanu u Top Ten klubu, njemački producent Bert Kampfert im je ponudio ugovor da sa Šeridanom snime rokenrol verziju pjesme "My Bonnie Lives Over the Ocean".

"Mu Bonnie" je Bitlsima donijela oko osamdeset dolara. Pripisana je Toniju Šeridanu i "Beat Boys"-ima pošto je producent smatrao da ime "Bitlsi" neće dobro proći kod Njemaca.

Jedine kopije singla koje su napustile Njemačku su one poslate Bitlsima. Kada se lokalni didžej dokopao jedne ploče počeo je da je pušta i fanovi su počeli da traže još. To je privuklo pažnju vlasnika prodavnice ploča u Liverpulu Brajana Epstajna koji je otišao da ih čuje u klubu Kavern.

Odmah je vidio njihov potencijal i ponudio se da im bude menadžer i obezbijedio im je ugovor sa EMIjem, rekao je Harmejer.

On je dodao da je Blaškeova kolekcija značajna jer pokriva i njemački peroiod Bitlsa ali i sve ostalo - od "Sgt. Pepper"-a do "Abbey Road"-a i kasnijih stvari.

Na aukciji će se naći i singl "Love Me Do" koji je potpisao Ringo, meni iz jednog švajcarskog restorana na kome su se svi Bitlsi potpisali i gdje su bili dok su snimali "HELP"...

Aukcija je organizovana sa 55-godišnjivom prvog puta Bitlsa u Hamburg i 50. godišnjicom od njihovog rekordnog nastupa na Šia stadionu u Njujorku.

Preporučujemo za Vas