Vozač autobusa pozdravio imigrante: Dobro došli u Njemačku, dobro došli u moju zemlju

Latejer je ispričao da ga je na govor podstaklo iskustvo člana njegove familije, koji je pobjegao sa Kosova tokom sukoba devedesetih, kao i iskustvo njegovog djeda koji je ranjen u Drugom svjetskom ratu
24 komentar(a)
Sven LAtejer, Foto: Facebook
Sven LAtejer, Foto: Facebook
Ažurirano: 15.08.2015. 11:16h

Njemački vozač autobusa privukao je pažnju nacije nakon što je održao pozdravni govor grupi imigranata koju je vozio.

Sven Latejer je tokom vožnje mirnim bavarskim gradićem Erlangenom iznenada odlučio da pozdravi svoje putnike, među kojima je bilo 15 stranaca, od kojih su neki stigli iz Afrike, pišu lokalne novine Nuernberger Nachrichten.

Jedan od putnika ispričao je da je vozač uzeo mikrofon i na engleskom rekao: Izvinjavam se dame i gospodo iz cijelog svijeta koji se nalazite u ovom autobusu. Želio sam reći nešto. Dobro došli u Njemačku, dobro došli u moju zemlju. Želim vam ugodan dan".

Njegov govor u početku su pratili iznenađeni pogledi, a potom je uslijedio aplauz. Aplaudirali su i domaći putnici, a jedan muškarac iz Afrike je zaplakao.

Priča se ubrzo proširila društvenim mrežama, a reakcije na nju isključivo su pozitivne.

"Nedavno sam komentarisao kako niko više ne govori 'Dobro došli u Njemačku'. Drago mi je da sam bio u pravu", napisao je jedan Njemac.

Priča o vozaču autobusa dirnula je čak i voditelja vijesti na ZDF-u, javlja BBC.

Latejer je ispričao da ga je na govor podstaklo iskustvo člana njegove familije, koji je pobjegao sa Kosova tokom sukoba devedesetih, kao i iskustvo njegovog djeda koji je ranjen u Drugom svjetskom ratu.

Skoro je 180.000 ljudi zatražilo azil u Njemačkoj u prvoj polovini ove godine, što je dvostruko veći broj nego u istom periodu prošle godine. Osim toga, u posljednje vrijeme desio se i talas napada na mjesta u kojima su imigranti smješteni.

Index.hr

Bonus video: