Osam događaja koje su predvidjeli Simpsonovi

Simpsonovi su još prije 15 godina predvidjeli dolazak Donalda Trampa na vlast, ali i buran odlazak sa vlasti
2 komentar(a)
Simpsonovi, Foto: Hellogiggles.com
Simpsonovi, Foto: Hellogiggles.com
Ažurirano: 13.08.2015. 15:41h

U seriji Simpsonovi je tokom godina prikazivanja bilo mnogo "predviđanja", a portal 24sata.hr je izdvojio nekoliko njih koja su ili najzanimljivija ili najaktuelnija.

1. Donald Tramp

Pomalo nevjerovatno, ali Donald Tramp trenutno ubjedljivo vodi u trci za predsjednika SAD. Svi ispadi i incidenti kao da samo doprinose daljnjem rastu njegove popularnosti. Koliko god se to donedavno činilo krajnje bizarnim, Simpsonovi su još prije 15 godina predvidjeli njegov dolazak na vlast, ali i buran odlazak sa vlasti.

Prema slavnom crtanom filmu Tramp je sa vlasti otišao 2030. godine i ostavio zemlju u ogromnim dugovima i kao takvu zavisnom od pozajmica Evrope i Kine.

2. Ebola

U epizodi iz 1997. godine, Mardž bolesnom Bartu za čitanje daje knjigu "Curious George and the Ebola Virus". Na naslovnici je majmunm, životinja koja prenosi virus. Mnogi taj trenutak povezuju sa izbijanjem epidemije početkom 2015.godine.

3. 11. septembar, 2001. godine

Ovo je "proročanstvo" za koje se uvijek "uhvate" teoretičari zavjera. Naime, u epizodi iz 1997. godine Liza Bartu pokazuje časopis sa istaknutom cijenom od 9 dolara. Uz brojku stoje dva nebodera srušena u terorističkim napadima 2001. godine. Teoretičari su ih brzo protumačili kao dvije jedinice i tako su došli do brojke 911, brojke kojom se označava teroristički napad s obzirom da se dogodio 11.9. (9/11).

4. Skandal na predsjedničkim izborima

U epizodi iz 2008. godine uvodna špica pokazuje Homera koji pokušava da glasa na uređaju predviđenom upravo za to. Njemu se dogodilo ono što se događalo na pravim izborima četiri godine kasnije - uređaji za glasanje su se "zamrzli" i moguće je bilo glasanje za isključivo jednog kandidata.

5. Pametni satovi

Da vam je neko 1995. godine rekao da ćete jake računare i softver imati u malim uređajima poput pametnih telefona i pametnih satova, vjerovatno biste se samo nasmijali. Ali, Simpsonovi su pametne satove predvidjeli još davne 1995. godine.

6. NSA prisluškuje cijeli svijet

Godine 2013. Edvard Snouden je razotkrio nevjerovatne razmjere prisluškivanja u svijetu. NSA ne samo da je prisluškivala milione Amerikanaca, već i ljude širom svijeta, a pošteđeni nisu bili ni ponajveći lideri svijeta.

Simpsonovi su to predvidjeli još 2007. godine. Tada je Liza upozorila Mardž i Barta da ne bi trebalo da pričaju tako glasno, da bi joj Mardž odgovorila da "vlast sigurno ne prisluškuje baš sve". Nakon toga je uslijedio kadar ogromnog centra za prisluškivanje.

7. Dugovječnost Rolling Stonesa

U epizodi iz 1995. godine Liza na zidu ima poster slavnih Stonesa prema kome su bili na turneji "Invalidska kolica" 2010. godine. Iako tada vjerovatno ni sami autori nisu vjerovali da će "dedice" rock'n'rolla izdržati toliko dugo, oni luduju još i danas - pet godina nakon godine na posteru.

8. Rat u Siriji

Sirija je danas, baš kao i Libija ili Irak, zemlja razorena do neprepoznatiljivosti, a Simpsonovi su još 2001. godine predvidjeli izgled zastave pobunjenika koja je istaknuta na vratima automobila.

Bonus video: