Kako je Džon Stjuart govorio o Balkanu, Miloševiću, NATO bombardovanju

Stjuart je satirično komentarisao smrt bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije, osvrnuvši se na njegovu "ljudsku stranu"
16 komentar(a)
Džon Stjuart, Foto: Screenshot (YouTube)
Džon Stjuart, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.08.2015. 15:54h

Jedan od najpoznatijih američkih komičara i politički TV satiričar Džon Stjuart sinoć se posljednji put obratio publici kao domaćin “The Daily Show”.

S obzirom na to da se verzija zabavno-informativnog programa sa Stjuartom emituje od 1999, voditelj je imao priliku da se osvrne na tada aktuelna dešavanja na Balkanu, poslijeratni period u Bosni i Hercegovini, smrt Slobodana Miloševića, situaciju na Kosovu...

O smrti Slobodana Miloševića

Stjuart je satirično komentarisao smrt bivšeg predsjednika Srbije i Jugoslavije, osvrnuvši se na njegovu "ljudsku stranu".

"Bio je genocidni manijak, ludak, otac i suprug. Definitivno će biti... pokopan", izjavio je Stjuart prije više od 10 godina.

Balkan za neupućene

Kad je počelo bombardovanje Jugoslavije 1999, Stjuart je shvatio da većina Amerikanaca jednostavno ne zna o čemu se zapravo radi.

Komičar je stoga odlučio da brzim kursom edukuje svoju publiku.

O planovima Marka Miloševića

I dok su snage NATO-a uveliko granatirale mete u tadašnjoj SR Jugoslaviji, sin Slobodana Miloševića odlučio je da gradi luna park po ugledu na Diznilend - Bambilend.

"Najveća atrakcija biće mjesto u kojem će različiti narodi živjeti u harmoniji, a zvaće se 'Fantazija',” rekao je Stjuart.

Milijarde za BiH

Velike količine novca koje su upućene u ratom razorenu Bosnu i Hercegovinu nestale su bez traga, a Stjuart za sve optužuje nacionalističke vođe koje se nalaze na vlasti od kraja sukoba.

Stjuart je istakao da lideri s komplikovanim imenima, poput Alije Izetbegovića, sve uredno negiraju.

Fudbalske utakmice

Komičar se osvrnuo i na prvu poslijeratnu fudbalsku utakmicu između Hrvatske i tadašnje Jugoslavije koja se održala 1999. godine.

"Tokom kratkog nestanka struje među navijače je bačen suzavac koji je potom proslijeđen od čovjeka do čovjeka kako bi svako 'povukao' bar jedan dim", rekao je Stjuart.

Obaranje aviona NATO-a

Stjuart je na šaljiv način ispratio obaranje američkog ratnog aviona F117 tokom bombardovanja u Jugoslaviji 27. marta 1999. godine.

Bonus video: