Stvari koje su obilježile vaše djetinjstvo, a koje vaše dijete vjerovatno neće znati

Kolike su šanse da će vaše dijete posjetiti biblioteku i pretraživati enciklopedije kako bi došlo do potrebnih informacija za pisanje referata?
83 pregleda 2 komentar(a)
Mall of Montenegro, soba, SFRJ, Jugoslavija, Foto: Etno selo Montenegro
Mall of Montenegro, soba, SFRJ, Jugoslavija, Foto: Etno selo Montenegro
Ažurirano: 08.08.2015. 17:51h

Znate one stvari koje vam odmah razvuku osmijeh i sjete vas na djetinjstvo? Nažalost, za mnoge od njih vaša djeca vjerovatno nikada neće ni saznati. Novo vrijeme, nove radosti, ali većina roditelja se zapita: Mogu li zaista moderne tehnologije da zamijene neka stara veselja?

Donosimo vam stvari koje današnja djeca sigurno nikada neće učiniti!

1. Pozajmiti film u videoteci. Štaviše, kada pokušate djetetu objasniti vjerovatno ćete dobiti zbunjen pogled. Čemu pozajmljivati u videoteci kada je sve dostupno online? I kakve su to kasete?

2. Voziti bicikl bez kacige i svjetala. Dok se vi sa sjetom prisjećate kako je lijepo bilo jurcati po kvartu na svom starom biciklu, sada su stvari malo drugačije. Prije niko nije brinuo o sigurnosti na biciklu, dok će vas danas vjerovatno proglasiti neodgovornim roditeljem ako dijete pustite da se vozi na biciklu bez kacige.

3. Brinuti što su propustili omiljenu seriju. Dok je to u vašem djetinjstvu bio ozbiljan problem, danas je vrlo lako doći do emitovanog sadržaja i gledati ga nebrojeno mnogo puta.

4. Vrlo malo djece će pokušati da usavrši svoj rukopis, ipak postoje računari.

5. Snimiti audio kasetu s omiljenim pjesmama za svoju simpatiju. Vjerovatno dijete ne bi ni prepoznalo audio kasetu, a o snimanju da ne govorimo, pa vrijeme je prenosnih diskova i online prenosa podataka. Činjenica je da kaseta koju pronađete pomno skrivenu ipak ima mnogo snažnije značenje od linka pjesme poslate dragoj osobi.

6. Kolike su šanse da će vaše dijete posjetiti biblioteku i pretraživati enciklopedije kako bi došlo do potrebnih informacija za pisanje referata?

7. Sjećate se telefona sa kružnim brojčanikom? Šta mislite, bi li vaše dijete znalo da pozove nekoga s takvog telefona?

8. Mala je vjerovatnoća da će dijete piti vodu iz crijeva za zalivanje, zar ne? Sjetite se koliki je to bio užitak u vašem djetinjstvu.

9. Digitalni fotoaparati skoro su potpuno istisnuli one kakvih se sjećamo, u kojima se koristio film. Tada ste morali da dobro razmislite šta ćete da fotografišete, dok je u današnje vrijeme pametnih telefona ta briga potpuno nestala.

10. Moraš se vratiti kući kada se upali javna rasvjeta? Ovu rečenicu skoro nijedno dijete u današnje vrijeme neće čuti. Mobilni koji uvijek ima uz sebe način su komunikacije sa djetetom, ako se uopšte odluči družiti sa prijateljima van svog doma doma i virtuelnog svijeta.

Index.hr

Bonus video: