Neobičan ritual kojim se u plemenu Suri obilježava kraj djetinjstva

Kod Surija, što tanjir u donjoj usni veći – to je djevojka ljepša i vrijednija. Ono što bi se nekima učinilo kao neobičan ili čak bizaran običaj plemenu Suri u Etiopiji je nešto sasvim uobičajeno.
144 pregleda 4 komentar(a)
Suri pleme, Foto: Flickr.com
Suri pleme, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 08.08.2015. 10:33h

Kada djevojke iz plemena budu na pragu zrelosti, ritualno im se vade dva donja zuba kako bi se napravila mala rupa u donjoj usni. Potom se u nju umeće veliki glineni disk, a usna se vremenom povećava i rasteže.

Nepisano pravilo glasi – što veći tanjir, to je djevojka ljepša. Kada dođe vrijeme za brak, djevojčin otac može tražiti od porodice njenog budućeg supruga darove u zavisnosti od veličine glinenog diska. U proseku, za djevojku s malim diskom u donjoj usni se plaća 40 krava, dok za onu sa velikim porodica može dobiti i do 60.

Muškarci, s druge strane, učestvuju u znatno manje bolnom ritualu: oslikavanju tijela. Osnovna boja se izrađuje od trava i biljaka pomiješana sa zemljom, koja se potom nanosi na tijelo, a šare se iscrtavaju grebanjem.

Tokom proteklih nekoliko godina zabilježeni su slučajevi da pojedine mlade žene odbijaju da se povinuju ovom neobičnom ritualu.

Izvor: Nacionalna geografija

Bonus video: