Pikasovo remek djelo zaplijenjeno pri pokušaju krijumčarenja

Korzikanske vlasti saopštile su danas da su dobile dojavu kako se sprema krijumčarski poduhvat prebacivanja u Švajcarsku slike "Glava mlade žene" koju je Pikaso naslikao 1906. i koja je procijenjena na 24 miliona eura
51 pregleda 0 komentar(a)
Pablo Pikaso, izložba, Pariz, Foto: Reuters
Pablo Pikaso, izložba, Pariz, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.08.2015. 15:13h

Francuski carinici na Korzici zaplijenili su remek djelo Pabla Pikasa koje je u Španiji bilo zabranjeno za promet i za koje je bila određena zabrana napuštanje tla te zemlje.

Korzikanske vlasti saopštile su danas da su dobile dojavu kako se sprema krijumčarski poduhvat prebacivanja u Švajcarsku slike "Glava mlade žene" koju je slavni špansko-francuski slikar naslikao 1906. godine i koja je procijenjena na 24 miliona eura.

Ulje na platnu, naslikano u majstorovom "ružičastom periodu" i koje prikazuje ženu sa dugom crnom kosom, zaplijenjeno je na teretnom brodu u petak, kojom prilikom kapetan nije bio u mogućnosti da carinicima pokaže sertifikat koji obavezno mora da prati takva umetnička djela.

Na brodu je, međutim, nađen dokument u kome se na španskom potvrđuje da je slika "od kulturnog interesa" i da je zabranjeno njeno iznošenje van Španije, Pikasove domovine.

Bonus video: