Objavljeno pismo u kom 18-godišnji Tom Henks moli da bude "otkriven"

Henks, tada učenik srednje škole Skajlajn u Oklendu, govori o tome na koje bi sve načina mogao da postane slavan, mada, kako priznaje, nije "nikakav ljepotan" i što je još gore "ćosav" je
0 komentar(a)
Tom Henks, Foto: Beta/AP
Tom Henks, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.08.2015. 17:52h

Godine 1974, 18-godišnji Tom Henks napisao je pismo u kom moli Džordža Roja Hila, reditelja čuvenog filma "Žaoka", da ga "otkrije".

U njemu dvostruki Oskarovac Henks, tada učenik srednje škole Skajlajn u Oklendu, u Kaliforniji, govori o tome na koje bi sve načina mogao da postane slavan, mada, kako priznaje, nije "nikakav ljepotan" i što je još gore "ćosav" je.

Hil, čiji je ostvarenje iz 1973. sa Robertom Redfordom i Polom Njumenom, osvojilo sedam Oskara, sačuvao je to pismo čiji je sadržaj nedavno objavila Biblioteka Američke filmske akademije u Holivudu.

Henks, koji za sebe kaže da je "običan američki momak", "niko i ništa", te da niko izvan njegove škole nije čuo za njega, piše da sanja da jednog dana Redforda oslovi sa "Bobe".

Nije poznato da li je Hil, koji je preminuo 2002, ikada odgovorio mladom Henksu.

Pet godina nakon što je poslao pismo, Henks se preselio u Njujork gdje je glumio manje uloge u niskobudžetnim filmovima i u nekoliko danas zaboravljenih TV serija, kao i u pozorištu.

Na kraju ga je "otkrio" glumac i reditelj Ron Hauard koji ga je primetio u sitkomu "Happy Day" i dao mu ulogu u romantičnoj komediji "Splash" (1984) o mladiću koji se zaljubljuje u sirenu (Deril Hana).

Henks je kasnije osvojio dva Oskara - za uloge u filmovima "Filadelfija" (1993) i Forest Gamp (1994).

Bonus video: