Spektakl Mamića u zatvoru: Cimerima kupovali hranu, Zdravko zvao snajperistu da puca

Remetinec će zbog svega što se tamo odigralo posljednjih desetak dana još dugo pamtiti Zdravka i Zorana Mamića
142 pregleda 11 komentar(a)
Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Foto: Betaphoto/HINA
Zdravko Mamić, Zoran Mamić, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 21.07.2015. 07:46h

Predsjednik fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić je prije izlaska iz zagrebačkog zatvora Remetinec pokupovao sve što se našlo u zatvorskoj kantini pa svu hranu podijelio zatvorenicima, donio je i televizore, piše portal 24sata.hr.

"Gazda, hoćeš mi dati posao kad izađem? Mogu da te vozim, šofer da ti budem, bilo što", pitao je jedan remetinečki pritvorenik Zdravka Mamića dok su šetali zatvorskim dvorištem.

Stariji Mamić u svom je stilu rekao, "javi se u Dinamo kad te puste".

I tako skoro svakome ko ga je tih dana pitao za pomoć. Nekima je obećao posao, drugima riješiti advokate, trećima zbrinjavanje rođake, četvrtom platiti zaostale režije. Mamić nikoga nije odbio, svačije je probleme saslušao, dao savjet ili sugerisao kome da se javi.

Remetinec će zbog svega što se tamo odigralo posljednjih desetak dana još dugo pamtiti Zdravka i Zorana Mamića. Bio je to kažu spektakl kakav se teško može ponoviti, a trajao je od prvog minuta kako su pritvoreni.

Svjedok iz Remetinca detaljno je za 24sata.hr ispričao što se to sve događalo iza zatvorskih zidova.

Iz ćelija je odzvanjalo: "Zdravkooo, care!"

Već pri samom ulazu u pritvor bila je to, kaže sagovornik, filmska scena. U zatvoru se uvijek zna kad dolazi "velika riba", a braća Mamić su bili upravo to. Zatvorenici su ih dočekali kao rimske imperatore - dok su ulazili u svoje odaje iz ćelija je odzvanjalo: "Zdraaaavkoo, care!". Pritvorenici su se u trenu poistovjetili s mukom gazde Dinama i baš svako kome se pružila prilika iskoristio je trenutak da se tih dana obrati braći Mamić.

Zdravko je odmah pritvoren samo s jednom osobom, a Zoran s njih četvoro. Advokat je Zoranu kazao da ima pravo tražiti da bude u ćeliji s manje osoba, no Zoran je to odbio. Mlađi se brat, kaže sagovornik upućen u zbivanja odlično zabavljao svih deset dana svog pritvora. S njim u ćeliji bio je jedan mlađi momak pritvoren zbog sumnji da se bavio nedopuštenim erotskim sadržajem, dvojica su zadržana zbog porodičnog nasilja, jedan je tako Zoranu Mamiću do tančina opisao kako je vlastitu ženu većim nožem bocnuo u zadnjicu s 2,5 promila alkohola u krvi, a četvrti je u Remetincu "sjedio" nakon što ga je specijalna policija uhapsila u nedavnoj akciji u Sigetu pod sumnjom da je član pljačkaške bande.

Taj je, kaže dalje sagovornik portala 24sata.hr, bio i najzanimljiviji cimer Zorana Mamića. Opisujući ga kao čovjeka s mogućim opsesivno-kompulsivnim poremećajem, sagovornik kaže da je navodni pljačkaš u ćeliji bio glavni higijeničar. Svakog je dana nekoliko puta je na malom kuvalu zagrijavao vodu sa sirćetom i dezinfikovao WC šolju, pribor za jelo, tanjire, sto, stolove i slavine. Trenutno je to, govori dalje sagovornik portala 24sata.hr, najčistija soba u Remetincu.

U ćeliji Zorana Mamića improvizovali tuš

Da ne zakržljaju, navodni pljačkaš je poslije šetnje dvorištem zatvorsku ćeliju svaki dan pretvarao na sat vremena u teretanu. Spretan u improvizaciji, složio bi sto i stolice na način da posluže kao sprave za vježbanje. Sustanari sobe nijesu bili oduševljeni idejom fizičkog treninga, no ovaj se nije dao smesti i svoje je odradio svaki dan.

U remetinečkim sobama ovih je dana nesnosna vrućina jer ćelije nemaju klima-uređaje, a pritvorenicima je dopušteno tuširanje samo dva puta nedjeljno. Zato su se u sobi Zorana Mamića dosjetili kako se rashladiti. Na slavinu su montirali "crijevo" izrađeno od kartonskih predmeta izvađenih iz rolni toalet papira i osposobili tuš kojim su se polivali nekoliko puta na dan.

Mamići se na ništa nijesu žalili, dijelili su poklone

Iako navikli na teški luksuz, braća Mamić, kaže sagovornik portala 24sata.hr, morali su se prilagoditi uslovima kakvi vladaju u Remetincu. Ipak, na ništa se nijesu žalili, ali su iskoristili sve mogućnosti koje im zakon dopušta kako bi sebi poboljšali život u pritvoru. Nisu štedjeli ni na poklonima. Jednog jutra je tako pred Remetinec stigao auto s gomilom paketa. Dresovi, majice, kape, šalovi i ostale marketinške trivijalije s amblemom fudbalskog kluba Dinamo preplavile su zatvor. Poklonima, kaže sagovornik, nisu odoljeli ni čuvari. Braća Mamić podijelila su stotine drangulija pritvorenicima.

Jednom je Zdravko Mamić svoja dva sata na vazduhu koristio šetajući, a zatvorenici iz ćelija su mu dovikivali, dobacivali što bi sve trebao napraviti kad izađe van, zbog čega je reagovao takozvani "snajperista" – zatvorski čuvar smješten na uzvišenoj poziciji čiji je zadatak nadgledati grupu koja šeta dvorištem.

Mamić vikao: "Pucaj u prsa junačka"

Prema zatvorskom redu, pritvorenici iz dvorišta ne smiju komunicirati s pritvorenicima u ćelijama. Čuvar je stoga opomenuo Zdravka da se pridržava pravila, na što je ovaj u znak protesta digao obje ruke u vazduh i zapjevao "Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine". Pjesmu su odmah prihvatili i ostali pritvorenici pa se Remetinec govori svjedok, doslovno orio. Čuvar je Mamića još jednom upozorio, no Zdravko je nastavio ignorisati čuvara, štoviše, raskopčao je košulju i viknuo: "Pucaj u prsa junačka", nakon čega je krenulo glasno skandiranje u znak podrške, a uslijedio je i hit Dražena Zečića "Boem sam u duši" koji su pritvorenici na sav glas otpjevali sa Zdravkom Mamićem.

I dok je Zdravko u svom stilu svako malo izvodio stand-up tačku čim bi se ujutro dočepao šetnje u dvorištu, mlađi brat je radio na poboljšanju uslova u ćeliji. Opće je poznata stvar da su sobe vrlo oskudno opremljene, pa je Zoran, kako bi im bilo ugodnije, za početak naručio nekoliko jakih ventilatora koji su stanare ćelije spašavali od nesnosnih vrućina, a već drugi dan u sobu su došli i najnoviji LCD televizori. Odjednom pritvorenici više nisu gledali stari televizor koji je putem iskrivljene žice lovio četiri programa nego je na raspolaganju bilo sve što se može uloviti običnom pretplatom. Život u Remetincu, kaže sagovornik portala 24sata.hr, naglo se poboljšao za braću Mamić, ali i za njihove cimere. Uprkos teškim optužbama za koje se terete, Zoran i Zdravko pokušavali su ne odati dojam da su u strahu ili u brizi.

Zdravko se sreo i s Ivom Sanaderom

Šetali su u odvojenim grupama, pa se tako Zdravko jednom prilikom susreo, tačnije mimoišao s Ivom Sanaderom koji inače izlazi napolje u grupi sa ženama.

Sagovornik tvrdi da su bivši premijer i gazda Dinama razmijenili nekoliko riječi. Zdravko je u jednom od svojih nastupa u dvorištu glasno povikao: "Ivo, vrati seeee", a u ćeliji je znao vikati kroz rešetke: "Ivooo, jesi li tu?".

Na dan kad je odlučeno da braća Mamić izlaze iz pritvora, Zoran i Zdravko, kaže sagovornik, uputili su se u zatvorsku kantinu i kupili su doslovno sve što je bilo na policama. Kekse, čokolade, cigarete, voće, bombone, sokove i higijenske potrepštine. Namirili su svoje cimere iz ćelija za sljedeća dva mjeseca. Braća Mamić cijelo su vrijeme pritvora jeli zatvorsku hranu jer prema pravilima smiju izvana naručiti samo za sebe jelo, no ne i za ostale pa nijesu željeli koristiti tu privilegiju.

Bonus video: